http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Coca-Cola 3E: "Aδύναμος" κρίκος η Ελλάδα


Της Ρόης Χάικου
Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην οποία η Coca Cola 3Ε εφάρμοσε πρόγραμμα αναδιάρθωσης και δεν αποκλείεται να το επαναλάβει, προκειμένου να εξασφαλίσει μείωση του κόστους και αύξηση της αποδοτικότητας.
Αυτό φαίνεται ότι διαβλέπουν οι αναλυτές που παρακολουθούν τον όμιλο, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως τον «αδύναμο κρίκο» στην ανάπτυξη των αποτελεσμάτων, εξαιτίας τόσο της κρίσης όσο και των δημοσιονομικών προβλημάτων.
Στις αναλύσεις τους ενόψει της ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών για την χρήση 2009, η οποία θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου, οι χρηματιστηριακές κάνουν λόγο για «πιέσεις» στα εγχώρια αποτελέσματα , κατατάσσοντας την Ελλάδα και την Ιρλανδία στις χώρες όπου η διοίκηση της Coca Cola έχει ακόμη «προκλήσεις να αντιμετωπίσει».
Η Piraeus Securities αναφέρει ότι «αναμένουμε Ελλάδα και Ιρλανδία αναμένουμε να είναι οι αδύναμοι κρίκοι» στην κερδοφορία του ομίλου για το 2009, όπως και οι αναπτυσσόμενες χώρες όπου η κατανάλωση είναι χαμηλότερη και διέπονται από εύθραυστες οικονομίες. Αντίθετα, η εικόνα είναι πιο… φωτεινή στις αγορές εκείνες όπου έχουν αρχίσει να διαφαίνονται σημάδια εξόδου από την κρίση.
«Υπό πίεση» βλέπει τα αποτελέσματα από την εγχώρια αγορά και η Proton Bank, ενώ η Euroxx αναφέρει ότι «Ελλάδα και Ιρλανδία εξακολουθούν αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις». Οι αναλυτές της μάλιστα, σημειώνουν ότι υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον περιστολή δαπανών, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η διοίκηση της Coca Cola 3E να προχωρήσει και σε εξαγορές οι οποίες θα προσθέσουν περαιτέρω αξία στον όμιλο.
Καθώς τα τελευταία χρόνια το «βλέμμα» του ομίλου είναι στραμμένο στις εκτός συνόρων δραστηριότητες, η τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2009 αναμένεται με αυξημένο ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί η μόνη ίσως, εικόνα για τα μελλοντικά σχέδια του ομίλου στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα ήταν η προαναγγελία για την κατασκευή «πράσινου» εργοστασίου εξοικονόμησης ενέργειας το 2011 στο Σχηματάρι.
Δικαιολογημένη χαρακτηρίζει την στρατηγική της ελληνικής εταιρείας για βελτίωση των ταμειακών ροών και μείωση των δαπανών η Marfin Analysis, γεγονός που σύμφωνα με την ίδια αποτυπώθηκε στην πορεία της μετοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση είχε θέσει σαν στόχο για το 2009 την επίτευξη σημαντικών περιστολών κόστους, ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, καθώς και ετήσια οφέλη περί τα 40 εκατ. ευρώ ετήσια από περιστολή λειτουργικών δαπανών για τις χρήσεις από το 2010 και μετά.
Η Coca Cola 3E τα τελευταία χρόνια υλοποιεί ευρύ σχέδιο αναδιοργάνωσης του ομίλου σε αρκετές από τις χώρες που δραστηριοποιείται. Έτσι, μετά την Ελλάδα όπου οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν πριν από 4 και πλέον χρόνια, ακολούθησαν χώρες όπως η Ιρλανδία, η Νιγηρία και η Ρουμανία.
Προχωρούν οι διαδικασίες μεταφοράς των παραγωγικών δραστηριοτήτων της Coca Cola 3E από την Εσθονία στη Λετονία στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της δομής του ομίλου.
Το τελευταίο διάστημα επανασχεδιασμός των δομών γίνεται στις χώρες της Βαλτικής, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται η μεταφορά των παραγωγικών δραστηριοτήτων της Coca Cola 3E από την Εσθονία στη Λετονία.
roi.haikou@capital.gr
Πηγή: capital.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr