http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food news:: Ρωσία: Πιστοποιητικό ασφαλείας θα απαιτείται και για τα ελληνικά ακτινίδια

Ρωσία: Πιστοποιητικό ασφαλείας θα απαιτείται και για τα ελληνικά ακτινίδιαΗ ρωσική φυτουγειονομική υπηρεσία Rosselkhoznadzor, με επιστολή της προς την Ε.Ε γνωστοποίησε ότι στην περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2009, διαπιστώθηκε υπέρβαση των MRLs φυτοφαρμάκων και παρουσία νιτρικών αλάτων και νιτρωδών σύμφωνα με την ρωσική νομοθεσία σε 834 φορτία (12.499,5 τόνοι) κοινοτικών φυτικών προϊόντων. Μεταξύ των χωρών που ανήκουν τα συγκεκριμένα φορτία είναι και η Ελλάδα. Επίσης στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι βάσει του άρθρου 6 του Memorandum από 1ης Μαρτίου 2010, για την Ελλάδα, στα ήδη υφιστάμενα προϊόντα για τα οποία απαιτείται ένα πιστοποιητικό ασφάλειας προστίθενται και τα ακτινίδια.

Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS δήλωσε:

«Κατά πληροφορίες μας, η ρωσική φυτουγειονομική υπηρεσία Rosselkhoznadzor, με επιστολή της προς την Ε.Ε γνωστοποίησε ότι στην περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2009, διαπιστώθηκε υπέρβαση των MRLs φυτοφαρμάκων και παρουσία νιτρικών αλάτων και νιτρωδών σύμφωνα με την ρωσική νομοθεσία σε 834 φορτία (12.499,5 τόνοι) κοινοτικών φυτικών προϊόντων.

Τα περισσότερα απ αυτά προέρχονται από την Βουλγαρία (22%), Πολωνία (17%), Κάτω Χωρες (16%), Ισπανία (10%), Λιθουανία (11%) αλλά και από την Ελλάδα.

Στην παραπάνω επιστολή επισυνάπτεται και σχετική αναφορά για τα παραληφθέντα φορτία από 1η Σεπτεμβρίου έως 31.12. 2009.

Επίσης στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι βάσει του άρθρου 6 του Memorandum από 1ης Μαρτίου 2010 απαιτείται ένα πιστοποιητικό ασφάλειας για τα ακόλουθα προϊόντα και την προέλευση τους (τα προϊόντα και οι χώρες με έντονους χαρακτήρες είναι τα προϊόντα που νεουπάχθηκαν σε καθεστώς επιτήρησης). Διευκρινίζεται ότι για την Ελλάδα στα ήδη υφιστάμενα προστέθηκαν τα ακτινίδια:

Βέλγιο -αχλάδια, καρότα, μήλα

Βουλγαρία -σταφύλια, ροδάκινα, βερίκοκα, κολοκύθια

Γαλλία -μήλα και αχλάδια

Ελλάδα -σταφύλια, ροδάκινα, νεκταρίνια, πορτοκάλια & μανταρίνια, μήλα, φράουλες, ακτινίδια

Ουγγαρία -μήλα, σέλινο, λάχανα και δαμάσκηνα

Ιταλία -σταφύλια, μήλα, αχλάδια, νεκταρίνια

Λετονία -όλα τα προϊόντα (εγχώρια ή και μέσω αυτής εξαγόμενα άλλων ΚΜ της ΕΕ)

Κάτω Χώρες -μήλα, παντζάρια, λάχανα, καρότα, ντομάτες, tangerines, κρεμμύδια, αχλάδια, πατάτες, ραδίκια, μελιτζάνες, λεμόνια

Πορτογαλία -αχλάδια

Σλοβακία -σταφύλια, tangerines

Ισπανία -ροδάκινα, νεκταρίνια, μανταρίνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, αχλάδια, λεμόνια

Πολωνία -φράουλες, κεράσια, τομάτες, αχλάδια

Γερμανία -μήλα

Επί πλέον μετά την 1η Μαρτίου 2010, σύμφωνα με την παρ 6 του Memorandum, δεν θα γίνονται αποδεκτά στην Ρωσία τα πιστοποιητικά ασφαλείας από 3 εργαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήτοι: 2 από Πολωνία και 1 από Ολλανδία.

Επανάληψη ανησυχιών
Δυστυχώς παρά το ότι οι εξαγωγές ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών και κυρίως αυτών που έχουν υπαχθεί στα άρθρο 6 του Memorandum επλήγησαν ανεπανόρθωτα (π.χ. στα εσπεριδοειδή οι εξαγωγές μας είναι μηδενικές, 2 φορτία πορτοκαλιών και 1 μανταρινιών), εντούτοις και στην νέα εξαγωγική περίοδο επαληθεύθηκαν οι ανησυχίες μας για τον μη αυστηρό έλεγχο των εξαγομένων προϊόντων προκειμένου να αποφύγουμε την υπαγωγή και άλλων ελληνικών φορτίων στην διαδικασία του άρθρου 6 με συνέπεια να υπαχθούν στην επιτήρηση και τα ακτινίδια ,δηλαδή ένα προϊόν που εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα έχουν εξαχθεί περίπου 8-9 χιλ τόνοι και που η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί το 25-30% του συνόλου των εξαγωγών του . Η επιβάρυνση του κόστους του με τις εργαστηριακές εξετάσεις για υπολείμματα φυτοφαρμάκων μη υπερβαινόντων τα όρια βάσει των Ρωσικών προτύπων επιβαρύνει δυσβάσταχτα την ανταγωνιστικότητά του
Προτρέπουμε τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας, κυρίως το ΥΠ.Α.Α.Τ., όπως διαπραγματευθούν βελτίωση κάποιων όρων του Memorandum έστω και διμερώς αλλά και την επιδίωξη άρσης υπαγωγής ,των αρχικώς υπαχθέντων προϊόντων της χώρας μας,(μετά την διαπίστωση συμμόρφωσης τους στα Ρωσικά MRLS), για την ομαλοποίηση του εξαγωγικού εμπορίου οπωροκηπευτικών της χώρας μας προς την Ρωσία».

Πηγή: agrotypos.gr

::f&b industry news:: Coca-Cola 3E: Από 9/3 η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από ΑΜΚ


Την 9η Μαρτίου 2010 αρχίζει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των 163.354 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Coca-Cola 3E, που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το μετοχικό κεφάλαιο της Coca-Cola Τρία Έψιλον ανέρχεται πλέον σε 182.851.214,50 ευρώ διαιρούμενο σε 365.702.429 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ εκάστη.Υπενθυμίζεται πως η ΑΜΚ ήταν ποσού 81.677 ευρώ, λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options) από το προσωπικό της εταιρείας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών.Η ανωτέρω αύξηση, που δεν αποτελεί τροποποίηση του καταστατικού, πιστοποιήθηκε από το Δ.Σ. της Εταιρείας την 9η Φεβρουαρίου 2010, σε εφαρμογή των αποφάσεων των ως άνω Γενικών Συνελεύσεων, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και καταχωρήθηκε στο Μ.Α.Ε. σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. Κ2-1503/18.02.2010 ανακοίνωση του.

Το Δ.Σ. του Χ.Α. κατά την συνεδρίασή του στις 4 Μαρτίου 2010 ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των ως άνω 163.354 νέων ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας.
Με απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρείας ορίστηκε ότι οι ανωτέρω νέες μετοχές θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. από τις 9 Μαρτίου 2010. Οι νέες μετοχές θα έχουν πιστωθεί στις μερίδες και τους λογαριασμούς αξιών στο Σύστημα ‘Αϋλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) των δικαιούχων πριν από την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Η τιμή εκκίνησης διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χ.Α.

Πηγή: capital.gr

::Greek food industry news:: Προώθηση του Made in Greece σε Τρίτες Χώρες

Υποστηρίζοντας την στρατηγική επιλογή προώθησης των Ελληνικών προϊόντων σε νέες αγορές Τρίτων Χωρών, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά σε ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης των γεωργικών προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα, η Υπουργός Κατερίνα Μπατζελή υπέγραψε δύο συμβάσεις στο πλαίσιο έγκρισης Προγραμμάτων για ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης γεωργικών προϊόντων στις Τρίτες Χώρες, με βάση τον Κανονισμό (ΕΚ) 501/2008 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ένδειξη Made in Greece αποτελεί διαβατήριο ποιότητας για την διείσδυση των Ελληνικών προϊόντων σε νέες αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην κατάκτηση νέων αγορών ώστε ακόμα περισσότεροι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση στα προϊόντα ποιότητας που παράγουμε» τόνισε σε δήλωση της η Υπουργός Κατερίνα Μπατζελή.

Η πρώτη σύμβαση αφορά τριετές Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Προώθησης βιολογικών προϊόντων σε Ρωσία, Νορβηγία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000 € και έχει ως φορέα υλοποίησης Ενωση Νομικών Προσώπων με συντονιστή τον ΑΣ Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.

Η δεύτερη σύμβαση αφορά τριετές Διακρατικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Προώθησης κονσερβών στη Ρωσία, Ουκρανία, Νορβηγία και Αργεντινή συνολικού προϋπολογισμού 2.957.460 € και έχει ως φορέα υλοποίησης την εταιρεία ΔΕΛΚΟΦ.

Πηγή: agri.gr

::food news:: Έως και 8 ευρώ κάτω η τιμή της τομάτας φέτος



Μικρότερη παραγωγή βιομηχανικής τομάτας σε χαμηλότερες τιμές έως και 8 ευρώ τον τόνο θα απορροφήσει φέτος η εταιρεία «Νομικός», όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας κ. Θανάσης Κοκκινούλης στα μέλη της Ομάδας Παραγωγών τομάτας της ΕΑΣ Λάρισας που αποτελεί τη μεγαλύτερη ομάδα της χώρας.

Ωστόσο, οι παραγωγοί δεν έδειξαν να συμφωνούν με τη μείωση στρεμμάτων κι είναι χαρακτηριστικό ότι οι παλιοί παραγωγοί, που στήριξαν την Ομάδα πολλά χρόνια πριν, ζήτησαν στην χθεσινή γενική συνέλευση, οι περικοπές των στρεμμάτων να ξεκινήσουν από τους νέους παραγωγούς και όχι από τους ίδιους «αφού καλλιεργούν κατά συνείδηση και με την νέα τεχνολογία το προϊόν, το οποίο είναι για ορισμένους μονοκαλλιέργεια». Να σημειωθεί ότι πέρυσι οι ντοματοπαραγωγοί πληρώθηκαν (μαζί με τα μεταφορικά) 73-74 ευρώ/τόνο, καλλιεργήθηκαν περί τα 31.000 στρέμματα και η Ομάδα παρέδωσε στις βιομηχανίες 274.000 τόνους. Φέτος, με τα νέα αρνητικά δεδομένα προβλέπεται μείωση 13% στα συμβόλαια και περίπου 25% μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λάρισας κ. Κοκκινούλη «ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να πρυτανεύσει η λογική και να μην πάμε για τα πολλά και χάσουμε και τα λίγα».

Πηγή: paseges.gr


Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr