http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::tourism news:: Την ένταξη της Κρήτης στο πρόγραμμα άριστων προορισμών υπέγραψε στο Βερολίνο η κ. Σχοιναράκη!!!

Την ένταξη της Κρήτης στο πρόγραμμα άριστων προορισμών υπέγραψε στο Βερολίνο η κ. Σχοιναράκη ως πρόεδρος του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας


smed

Ένα μεγάλο όραμα, την ένταξη της Κρήτης ως ενιαίας περιφέρειας στο «Πρόγραμμα Καταγραφής Άριστων Πρακτικών Προορισμών», το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του Συμβουλίου Προορισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, πέτυχαν χθες η Νομάρχης Ηρακλείου, κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη, ο Νομάρχης Χανίων, κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Παπαδάκης και ο Νομάρχης Λασιθίου, κ. Σήφης Αναστασάκης, που βρίσκονται στο Βερολίνο στα πλαίσια της μεγαλύτερης επαγγελματικής τουριστικής εκδήλωσης, της Έκθεσης «Διεθνές Χρηματιστήριο Τουρισμού» (Ι.Τ.Β.) με στόχο την καλύτερη τουριστική προβολή του νησιού.

Η ένταξη της Κρήτης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έγινε μέσω της διανομαρχιακής εταιρείας Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας και επικυρώθηκε με σύμβαση που υπέγραψε η Νομάρχης Ηρακλείου, κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη, ως πρόεδρος του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας, με το Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Taleb Rifai, παρουσία και της Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Άντζελας Γκερέκου, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, στα πλαίσια της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης του Βερολίνου. Το γεγονός αυτό έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στη δράση και ενίσχυσε το προφίλ της Κρήτης ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού, ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη τουριστική περίοδο. Ο φορέας που υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το «Παγκόσμιο Κέντρο Αριστείας Πρακτικών σε Προορισμούς» (C.E.D. – World Centre of Excellence for Destinations) και στοχεύει στην προώθηση καινοτόμων στρατηγικών και προγραμμάτων διαχείρισης προορισμών.

121

Την πρωτοβουλία για την ένταξη της Κρήτης στο πρόγραμμα ανέλαβε το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, ως φορέας ανάπτυξης του Γαστρονομικού Τουρισμού που στοχεύει στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την ανάπτυξη της ενδοχώρας, προωθώντας βιώσιμες τουριστικές πρακτικές. Στην παρούσα φάση, η εταιρεία είναι ο μόνος παγκρήτια θεσμοθετημένος φορέας του οποίου η λειτουργία αφορά και στην τουριστική ανάπτυξη, ενώ μέσω του Διοικητικού του Συμβουλίου εκπροσωπείται όλη η Κρήτη.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την κατάρτιση ενός λεπτομερούς «Σχεδίου Διαχείρισης Προορισμού» που θα στοχεύει στην προσαρμογή της Κρήτης στα νέα παγκόσμια τουριστικά δεδομένα, από τον πλέον αρμόδιο και αναγνωρισμένο διεθνή θεσμικό φορέα, που είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Παράλληλα, η Κρήτη θα εξασφαλίσει τη στήριξη και καθοδήγηση του Παγκόσμιου Κέντρου Αριστείας Πρακτικών σε Προορισμούς κατά την υλοποίησή του Σχεδίου για τα επόμενα 4 χρόνια.

ksp_300

Η διαδικασία προβλέπεται να διαρκέσει 5 με 7 μήνες και η τελική μελέτη – σχέδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού θα αποτελέσει τον οδηγό για τη Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης και τη βέλτιστη λειτουργία της ως τουριστικού προορισμού 12 μήνες το χρόνο. Καθώς εν τω μεταξύ θα έχει δημιουργηθεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, το υλικό αυτό θα μπορέσει να αποτελέσει τον οδηγό για την βέλτιστη οργάνωση του – ενιαίου πλέον – φορέα τουριστικής προβολής που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της, εξασφαλίζοντας ότι στις λειτουργίες του θα ενσωματωθούν όλες οι σύγχρονες πρακτικές. Οι δράσεις του Σχεδίου θα υλοποιηθούν από όλους τους φορείς του τουρισμού και όχι αποκλειστικά από το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, το οποίο ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ένταξη της Κρήτης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η πορεία αυτή έρχεται να απαντήσει στα μακροχρόνια αιτήματα των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ευέλικτου και αποτελεσματικού «Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού» ο οποίος θα μπορέσει να καθοδηγήσει τις απαραίτητες αλλαγές στο τουριστικό προφίλ του νησιού, και θα μπορέσει να εξασφαλίσει ότι η δομή της τουριστικής προβολής που θα δημιουργηθεί με την αλλαγή στον τομέα της αυτοδιοίκησης (αλλαγή που ενισχύει ακόμα περισσότερο την έννοια της Κρήτης ως ενιαίο προορισμό) θα έχει μέγιστη αποτελεσματικότητα.

ksp_301

Η υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας είναι κρίσιμη στην παρούσα φάση, λόγω των κλαδικών προβλημάτων του τουριστικού τομέα και ουσιαστικά έρχεται να δώσει λύσεις αξιοποιώντας το μεταβατικό χρονικό διάστημα που θα προηγηθεί των αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ταιριάζει απόλυτα με τις κατευθύνσεις της Πράσινης Ανάπτυξης και θα μπορέσει να δώσει συγκεκριμένες λύσεις και κατευθύνσεις για τον τουριστικό τομέα του νησιού μέσα στο 2010, εξασφαλίζοντας τη σωστή προετοιμασία για την επόμενη τουριστική σεζόν.

Πολλά είναι τα οφέλη των προορισμών που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και ένα από τα σημαντικότερα είναι η διαπραγματευτική δύναμη που αποκτούν έχοντας στα χέρια τους συγκεκριμένες προτάσεις για την βιώσιμη τουριστική τους ανάπτυξη από τον κορυφαίο διεθνή θεσμικό φορέα στον χώρο του τουρισμού, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO). Η αναφορά και οι προτάσεις αυτές μπορούν να αποσπάσουν πολιτική στήριξη και κονδύλια για την υλοποίηση των πολιτικών που είναι απαραίτητες για την λειτουργία της περιοχής ως προορισμού αριστείας.

Μέχρι σήμερα από την Ελλάδα μόνο η Σάμος είχε επιτύχει την ένταξή της στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, εκτός από την Κρήτη, οι άλλοι προορισμοί που μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι:

  1. Douro Valley, Πορτογαλία
  2. Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
  3. Ανδόρα (Πριγκηπάτο της Ανδόρρας)
  4. Cantons-de-l’Est, Καναδάς
  5. Madeira, Πορτογαλία
  6. Riviera Maya, Μεξικό
  7. Jeddah, Σαουδική Αραβία
  8. Chengdu, Κίνα
  9. Tela, Ονδούρα
  10. Σάμος, Ελλάδα.

Μετά τη σημαντική αυτή εξέλιξη, ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, δήλωσε: «Με πνεύμα Συγκρητισμού και ενότητας και οι 4 Νομάρχες της Κρήτης ήρθαμε φέτος στο Βερολίνο, στη μεγαλύτερη παγκοσμίως έκθεση για τον Τουρισμό, με στόχο την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος καθώς και του συγκριτικού μας πλεονεκτήματος, που ακούει στο όνομα «κρητική διατροφή». Μέσα από επαφές με τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους είχαμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τις δράσεις της διανομαρχιακής εταιρίας «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας» και να εστιάσουμε εκτός από την κρητική δίαιτα, στις ομορφιές του νησιού μας και την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του. Η υπογραφή της σύμβασης για την ένταξη της Κρήτης στο Σύστημα του Παγκοσμίου Κέντρου Προορισμών Αριστείας είναι μια επιτυχία για τον τουρισμό μας, μια ευκαιρία για περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Παρότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τις αγορές, τα μηνύματα είναι αισιόδοξα για τη φετινή χρονιά».

Πηγή: www.cretan-nutrition.gr

::beer news::Στις 6 Απριλίου το λανσάρισμα της μπίρας Fix!!!


Στις 6 Απριλίου το λανσάρισμα της μπίρας Fix
http://www.beer-pedia.com/Gr%20News/Assets/olympic_brewery.jpg
Μερίδιο 5% στην αγορά μπίρας, σε βάθος χρόνου πενταετίας, διεκδικεί η Ολυμπιακή Ζυθοποιία με το λανσάρισμα, από τις 6 Απριλίου, της ιστορικής μπίρας Fix.

Η εταιρεία, για το σκοπό αυτό, έχει ήδη επενδύσει το ποσό των 16 εκατ. ευρώ προκειμένου να αναβαθμίσει και ταυτοχρόνως να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της στην Εύβοια, ενώ στα πλάνα της είναι να διαθέσει σημαντικά κεφάλαια και στον τομέα της επικοινωνίας ώστε να φέρει τη μπίρα Fix πιο κοντά στον καταναλωτή.

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία θα τοποθετήσει τη μπίρα Fix τόσο στην κρύα, όσο και στη ζεστή αγορά, σε μπουκάλι, αλλά και σε κουτάκι.
Η εταιρεία έχει ήδη έλθει σε συμφωνία με ορισμένες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες της οργανωμένης λιανικής για το λανσάρισμα του προϊόντος από το ράφι, καθώς και με χονδρεμπόρους για τη διάθεσή του σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ κ.α.

Marketing Week Online( 23 Μαρτίου 2010)

::wine news:: Έντονο ενδιαφέρον για βιολογική παραγωγή κρασιών στην Κεντρική Ελλάδα


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για τη βιολογική αμπελουργία & οινοποίηση το Σάββατο 20 Μαρτίου στο Επιμελητήριο Καρδίτσας καθώς την παρακολούθησαν πολλοί ενδιαφερόμενοι αμπελουργοί και οινοποιοί από όλες τις αμπελο-οινικές περιοχές της Κ. Ελλάδας (Μεσενικόλας, Δαφνοσπηλιά, Ραψάνη, Ελασσόνα, Τύρναβος, Αγχίαλος, Δομοκός κλπ.), αρκετοί γεωτεχνικοί, ερασιτέχνες αμπελουργοί και φίλοι του κρασιού.

Οι συμμετέχοντες εκδήλωσαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις προϋποθέσεις εφαρμογής βιολογικής καλλιέργειας στους αμπελώνες και για τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο Ε.Ε. σχετικά με τον επικείμενο Κανονισμό της οικολογικής οινοποίησης.

Την Ημερίδα διοργάνωσαν από κοινού η ΑΝ.ΚΑ. κ η ΔΗΩ και τη χαιρέτησαν οι κ.κ. Β. Παππάς (Επιμελητήριο Καρδίτσας) & Κ. Παπαλός (Πρόεδρος της ΑΝ.ΚΑ. & Δήμαρχος Κάμπου) ενώ χαιρετισμό απηύθυναν επίσης με επιστολή τους οι Βουλευτές Καρδίτσας κ.κ. Ντ. Ρόβλιας & Κ. Τσιάρας καθώς και ο (πρώην) Πρόεδρος της Βουλής κος Δ. Σιούφας.

Στις εισηγήσεις τους οι κ.κ. Χ. Αργυρόπουλος & Θ. Καραθάνος αναφέρθηκαν στις πιο σημαντικές παραμέτρους που διέπουν τη βιολογική αμπελουργία & οινοποίηση ενώ με τις απαντήσεις τους στα ερωτήματα των παρευρισκομένων κάλυψαν τις περισσότερες από τις απορίες που δημιουργήθηκαν καθώς - όπως τονίστηκε - είμαστε ακόμη στο στάδιο της διαβούλευσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κος Χ. Αργυρόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στο 3-ετές ερευνητικό πρόγραμμα της ΔΗΩ και αναφέρθηκε στις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται στη βιολογική καλλιέργεια του αμπελιού και πιο συγκεκριμένα στην εγκατάσταση του αμπελώνα, στη διαχείριση του εδάφους, στη θρέψη & λίπανση των φυτών, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στη διαχείριση του νερού, στις μεθόδους φυτοπροστασίας & τέλος στις συνθήκες του τρύγου και της μεταφοράς των σταφυλιών στο οινοποιείο.

Στη συνέχεια ο κος Θ. Καραθάνος αναφέρθηκε στο πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την οινοποίηση και στις προτάσεις των διαφόρων φορέων του κλάδου για την οικολογική οινοποίηση. Ακόμη, αναφέρθηκε στις συνήθεις οινολογικές πρακτικές & στα πρόσθετα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με βάση τον επικείμενο Καν. σε επίπεδο Ε.Ε.

Μικρές παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι κ.κ. Ηλ. Σφέτσιος, Πρόεδρος της Λέσχης Οινοφίλων Καρδίτσας & Θ. Ζορμπάς, Διευθυντής της ΔΗΩ στη Θεσσαλία.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι αφενός μεν η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των αμπελουργών ήταν πολύ μεγάλο προκειμένου να ενημερωθούν έγκυρα αφετέρου δε ότι οι προθέσεις πολλών εξ αυτών είναι να προχωρήσουν σε περισσότερο φιλικές μεθόδους παραγωγής οίνων που θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους εντός και εκτός συνόρων.

Τέλος, σα θετικό καταγράφεται το γεγονός ότι πολλοί αμπελουργοί από περιοχές εκτός Καρδίτσας εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την πραγματοποίηση παρόμοιων εκδηλώσεων στις περιοχές τους.

Πηγή: paseges.gr

::beer news:: Η Μπίρα Mythos στην Αυστραλία!!!

Συνεργασία της Μύθος Ζυθοποιία με την Premium Beverages Ltd.

http://www.mythosbrewery.gr/assets/media/Home/HomeLogoGR.gif

Η Μύθος Ζυθοποιία προχώρησε σε συνεργασία με την αυστραλιανή εταιρεία Premium Beverages Ltd, η οποία από την 1η Απριλίου θα εισάγει και θα διανέμει την μπύρα Mythos στην αγορά της Αυστραλίας.

Με αυτή τη συνεργασία, η Μύθος Ζυθοποιία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση της στην αγορά της Αυστραλίας ενώ η Premium Beverages Ltd θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ακόμα περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές της στον τομέα της premium μπίρας.

Ο CEO της Μύθος Ζυθοποιία, Soren Brinck δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα συνεργαστούμε με την Premium Beverages Ltd δεδομένου ότι μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για τις premium μπίρες. Οι πωλήσεις της εταιρείας τα τελευταία 4 χρόνια είναι θεαματικές και για τη Μύθος Ζυθοποιία αυτή η συνεργασία είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων στις διεθνείς αγορές».

Ο Bruce Siney, Διευθύνων Σύμβουλος της Premium Beverages δήλωσε: «Με τη μπίρα Mythos στο portfolio μας αποκτάμε ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα, με το οποίο θα αξιοποιήσουμε ακόμα καλύτερα τις ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζονται στην αγορά. Θα παρέχουμε ακόμα πιο δυναμικές προτάσεις για τον πελάτη μας αλλά και για τον καταναλωτή».

Marketing Week Online( 23 Μαρτίου 2010)

::f&b industry news::Ανθεκτικότερες στην κρίση οι βιομηχανίες τροφίμων - ποτών!!!

http://www.sguide.gr/site/images/stories/Potasuper.jpg

Ανθεκτικότερες στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης εμφανίζονται οι βιομηχανίες Τροφίμων – Ποτών.

Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) η επιβράδυνση της παραγωγής στη βιομηχανία Τροφίμων το 2009 διαμορφώνεται στο 2,6%, ενώ για το σύνολο της μεταποίησης η πτώση διαμορφώνεται στο 9,4%. Εντονότερη πίεση δέχεται ο κλάδος των Ποτών, όπου η μείωση διαμορφώνεται στο 6,7%.

Στο δ’ τρίμηνο του 2009 καταγράφεται αλλαγή τάσης με αύξηση της παραγωγής στη βιομηχανία Τροφίμων κατά 5% ενώ αισθητά βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα στο ξεκίνημα του 2010: τον Ιανουάριο η πτώση στα Τρόφιμα διαμορφώνεται στο -3,9% έναντι -4,4% το αντίστοιχο διάστημα του 2009, ενώ στα Ποτά η πτώση συρρικνώνεται στο -4,8% από -8,7% πέρυσι.

Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, ο κλάδος Τροφίμων και Ποτών είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους στο σύνολο της εγχώριας μεταποίησης. Στον κλάδο δραστηριοποιούνται περίπου 16.300 επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν στο 17,1% του συνόλου των μεταποιητικών επιχειρήσεων, και απασχολούνται άμεσα 120.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22% των συνολικών απασχολουμένων στη μεταποίηση, το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλον κλάδο.

Σημειώνεται ότι κατά το α’ εξάμηνο του 2009 και συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, το εργατικό δυναμικό της βιομηχανίας Τροφίμων – Ποτών αυξήθηκε κατά 5,5%, γεγονός που αποτυπώνει την υψηλή προσαρμοστικότητα του κλάδου στις νέες απαιτήσεις, τη συμβολή του στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης.

Σε όρους κύκλου εργασιών, ο κλάδος πραγματοποιεί πωλήσεις πάνω από 12 δισ. ευρώ., καλύπτοντας το 21% σχεδόν του συνόλου του μεταποιητικού τομέα, ενώ κατατάσσεται πρώτος ως προς το μερίδιο επί του συνόλου της προστιθέμενης αξίας της μεταποίησης. Ο υποκλάδος «Αρτοσκευάσματα, Σνακ, Ζαχαρώδη, Ζυμαρικά» είναι ο μεγαλύτερος σε όρους τζίρου, καθώς σε αυτόν δραστηριοποιούνται πάνω από τα 2/3 των επιχειρήσεων του κλάδου, ενώ ταυτόχρονα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/3 του συνολικού τζίρου του κλάδου και απορροφά σχεδόν τη μισή απασχόληση. Ακολουθούν η «Παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων» (16,8% του τζίρου) και τα «Ποτά» (16,5% του τζίρου).

Το 2009, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στα Τρόφιμα μειώνεται κατά 1,5%, ενώ αντίθετα στα Ποτά αυξάνεται κατά 3,2%. Τόσο κατά το 2008, όταν οι τιμές είχαν εν γένει αυξηθεί, όσο και κατά το 2009, όταν οι τιμές μειώθηκαν, οι Δείκτες Τιμών Παραγωγού στα Τρόφιμα και τα Ποτά μεταβλήθηκαν πολύ ηπιότερα σε σχέση με το σύνολο της μεταποίησης.

Σταδιακή βελτίωση προσδοκιών

Τα αποτελέσματα των Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το 2009 αποτυπώνουν την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη Βιομηχανία σε συνέχεια της πτώσης που είχε σημειωθεί από τα μέσα του 2008. Σε πλήρη συμπόρευση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι προσδοκίες των εγχώριων επιχειρήσεων στο σύνολο της βιομηχανίας επιδεινώνονται μέχρι την άνοιξη του 2009, σημειώνοντας, μάλιστα, ιστορικό ρεκόρ 15-ετίας τον Μάρτιο. Ωστόσο, η έντονη απαισιοδοξία που κυριάρχησε για πάνω από 1,5 χρόνο φαίνεται σιγά-σιγά να αμβλύνεται και σταδιακά οι προσδοκίες ανακάμπτουν από τον Απρίλιο του 2009. Παραμένουν, όμως, ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα και απέχουν πολύ από τους μακροχρόνιους μέσους όρους του συνόλου της βιομηχανίας. Άρα οι επιχειρηματικές προσδοκίες απλώς έχουν ξεπεράσει ένα κρίσιμο σημείο καμπής, μετά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα των αρχών του 2009 και της συνεπακόλουθης απαισιοδοξίας που επικρατούσε πανευρωπαϊκά, χωρίς όμως ακόμα να έχουν ομαλοποιηθεί. Άλλωστε, και για τους πρώτους μήνες του 2010, οι προσδοκίες είναι φτωχές, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες συγκεκριμένα στη Βιομηχανία Τροφίμων–Ποτών, αν και έχουν επιδεινωθεί έντονα, είναι συγκριτικά πιο αισιόδοξες από άλλους κλάδους της μεταποίησης. Οι προβλέψεις για την παραγωγή τους πρώτους μήνες του 2009 δείχνουν μείωση, τα αποθέματα όμως έχουν αποκλιμακωθεί σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η εικόνα των εξαγωγών δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ συγκριτικά με τις υπόλοιπες βιομηχανίες οι απώλειες στην απασχόληση είναι ηπιότερες. Το δυσμενές περιβάλλον δεν επέτρεψε ιδιαίτερη επενδυτική δραστηριότητα το 2009, οπότε και καταγράφεται μεγάλη υποχώρηση άνω του 40%, με τα όποια επενδυτικά σχέδια να μεταφέρονται χρονικά το 2010, όταν και προβλέπεται αύξηση 22,6%.

Μελλοντικές προκλήσεις

Σύμφωνα πάντα με το ΙΟΒΕ, η εγχώρια βιομηχανία Τροφίμων – Ποτών αντιμετωπίζει πλήθος προκλήσεων που διαμορφώνουν το εγχώριο, αλλά και διεθνές περιβάλλον και επηρεάζουν τις επιχειρηματικές στρατηγικές, την κερδοφορία και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών της. Αναλυτικότερα:

Τιμές πρώτων υλών. Οι αυξήσεις στις τιμές των συντελεστών παραγωγής αποτελούν μια συνεχή παράμετρο παρακολούθησης για τη βιομηχανία Τροφίμων-Ποτών, μιας και, αναλόγως του προϊόντος, το κόστος των γεωργικών πρώτων υλών αντιστοιχεί στο 30-75% του συνολικού κόστους.

Αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική ΚΑΠ . Η βιομηχανία Τροφίμων-Ποτών τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εγχώριο επίπεδο επηρεάζεται άμεσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ε.Ε., μιας και ο γεωργικός τομέας αποτελεί το βασικό προμηθευτή των πρώτων υλών της.

Αλλαγές στο καταναλωτικό πρότυπο – Νέα είδη προϊόντων. Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία Τροφίμων-Ποτών καλείται να καλύψει τις διευρυμένες απαιτήσεις και ανάγκες των καταναλωτών, οι οποίες εκπορεύονται τόσο από την όξυνση της καταναλωτικής συνείδησης απέναντι σε θέματα οικολογίας και ηθικής, όσο και από δημογραφικές αλλαγές, όπως η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση των μεταναστών. Σε αυτό το πλαίσιο, τα βιολογικά προϊόντα, τα «φιλικά στο κλίμα» τρόφιμα και τα λειτουργικά τρόφιμα και ποτά αποτελούν σύγχρονες κατευθύνσεις, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται όλο και περισσότερο υπ’ όψη από τις βιομηχανίες Τροφίμων–Ποτών, συνιστώντας ταυτόχρονα ένα ευρύ πεδίο για επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων. Οι αλλαγές στις απαιτήσεις των καταναλωτών σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας σε θέματα συσκευασίας και ασφάλειας των τροφίμων δημιουργούν ένα ακόμα πιο απαιτητικό πλαίσιο λειτουργίας για την εγχώρια βιομηχανία.

Ανταγωνιστικότητα εγχώριας βιομηχανίας Τροφίμων–Ποτών. Στη σημερινή κρίσιμη φάση αναζήτησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, η βιομηχανία Τροφίμων-Ποτών αποτελεί μια από τις «ατμομηχανές» της ελληνικής οικονομίας και υπό προϋποθέσεις μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει θέσεις εργασίας και να βελτιώνει την ανταγωνιστική της θέση στο διεθνές περιβάλλον. Αποκτά, επομένως, ακόμα μεγαλύτερη σημασία η εφαρμογή κατάλληλης πολιτικής για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Η ανάπτυξη και περαιτέρω μεγέθυνση της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας θα προέλθει, όμως, πρωτίστως από την άμβλυνση της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων από τη γραφειοκρατία, γεγονός που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στις ξένες αγορές, αλλά ταυτόχρονα θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Επιπτώσεις και αντιδράσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στη βιομηχανία Τροφίμων-Ποτών. Το ΙΟΒΕ, σε έκτακτη έρευνα πεδίου σχετικά με τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις, κατέγραψε τις απόψεις τους για την ένταση της κρίσης, αλλά και τους τρόπους αντίδρασης που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να ξεπεραστεί αυτή η περίοδος αυξημένης αβεβαιότητας. Οι επιχειρήσεις του κλάδου Τροφίμων-Ποτών δηλώνουν ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει και οι προβλέψεις τους για το επόμενο διάστημα παρέμεναν σε μεγάλο βαθμό δυσμενείς. Παρά τη σταθεροποίηση που είχε αρχίσει να διαφαίνεται από το καλοκαίρι και μετά, η αβεβαιότητα για την έκταση των συνεπειών της κρίσης και το χρόνο αποκατάστασης της ευρυθμίας στην οικονομική δραστηριότητα οδηγεί τις περισσότερες επιχειρήσεις σε προσπάθειες για περικοπές στο κόστος λειτουργίας. Σύμφωνα, πάντως, με τις απόψεις των επιχειρήσεων πολύ αρνητικό ρόλο στις προσπάθειες αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης παίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο, με βάση και την εμπειρία από προηγούμενες κρίσεις, η ύφεση δεν είναι αναγκαστικά μόνο μια εποχή αμυντικών κινήσεων και εστίασης στο λειτουργικό επίπεδο, αλλά και ευκαιρία σημαντικών κινήσεων και εκμετάλλευσης ασυνεχειών σε στρατηγικό επίπεδο, με σημαντικές ευκαιρίες στη συμπεριφορά των καταναλωτών, στο ανταγωνιστικό περιβάλλον, το ρυθμιστικό καθεστώς, αλλά και στη δυνατότητα αξιοποίησης ανθρώπινων πόρων. Οι επιχειρήσεις οι οποίες – με διασφαλισμένο το παρόν τους – θα έχουν τη διορατικότητα, την τόλμη και τα κεφάλαια να τις εκμεταλλευτούν όχι μόνο θα επιβιώσουν, αλλά και θα εξέλθουν ισχυρότερες από την κρίση.

Πηγή: naftemporiki.gr

::food seminars news:: Πρόγραμμα κατάρτισης στην υγιεινή τροφίμων!!!

http://www.ebeth.gr/eb/images/whiteTower_f_Gr.gif

Την υλοποίηση σεμιναρίων κατάρτισης στην υγιεινή τροφίμων προγραμματίζει, για πρώτη φορά, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), μετά την επιτυχημένη -επί σειρά ετών- πραγματοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων για εργαζόμενους και επιχειρηματίες του νομού Θεσσαλονίκης.

Τα εν λόγω σεμινάρια καλύπτουν την υποχρέωση που έχουν οι επιχειρήσεις, βάσει της υπουργικής απόφασης 14708/17-08-07 (ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007), να καταρτίζουν το σύνολο του προσωπικού τους που ασχολείται με το χειρισμό τροφίμων. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) καθορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των προγραμμάτων εκπαίδευσης, εγκρίνει και εποπτεύει την υλοποίησή τους.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αφορά το προσωπικό των επιχειρήσεων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων. Από την προβλεπόμενη εκπαίδευση δύναται να εξαιρεθεί μόνο το προσωπικό που διαθέτει έγκυρο τίτλο σπουδών ή πιστοποιητικό ή αποδεικτικό παρακολούθησης προγράμματος εκπαίδευσης ή κατάρτισης, από το οποίο να προκύπτει σαφώς ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είναι επαρκώς καταρτισμένος σε θέματα υγιεινής τροφίμων.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων που υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP μπορούν είτε να εφαρμόσουν τα προγράμματα του ΕΦΕΤ ή να αναπτύξουν προγράμματα σύμφωνα με το σύστημα που εφαρμόζουν. Σε κάθε περίπτωση, τα προγράμματα που πρόκειται να υλοποιήσει το ΕΒΕΘ περιλαμβάνουν αρχές του συστήματος HACCP.

Ο στόχος του προγράμματος

Τα προγράμματα αποσκοπούν στη διασφάλιση της ποιότητας, την παραγωγή ασφαλών προϊόντων και την προστασία του Ευρωπαίου καταναλωτή (Κανονισμός ΕΚ 852/2004) και απευθύνονται σε κάθε άτομο μιας επιχείρησης τροφίμων που έρχεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε επαφή με τα τρόφιμα (Επίπεδο 1 - απλός χειριστής τροφίμων). Σκοπός των προγραμμάτων είναι να εκπαιδεύσουν τους καταρτιζόμενους σε θέματα στοιχειώδους υγιεινής των τροφίμων, έτσι ώστε αυτοί να μη θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παραγομένων προϊόντων, κατά την εξάσκηση των καθηκόντων τους.

... και το περιεχόμενο

Το περιεχόμενο του προγράμματος (Επίπεδο 1) περιλαμβάνει κατάρτιση στα εξής σημεία:

1. Εισαγωγή στην ασφάλεια τροφίμων

2. Μικροοργανισμοί και χαρακτηριστικά αυτών

3. Τροφοδηλητηριάσεις και η παρεμπόδισή τους

4. Ατομική υγιεινή και συμπεριφορά του χειριστή τροφίμων

5. Το Εργασιακό Περιβάλλον

6. Πρακτικές καθαρισμού

7. Κοινά μιάσματα και έλεγχος αυτών

8. Νομοθεσία υγιεινής τροφίμων


Διάρκεια και κόστος

Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 ώρες επιμόρφωσης. Η κατάρτιση θα πραγματοποιείται Δευτέρα και Τετάρτη, κατά τις απογευματινές ώρες. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 50 ευρώ για τα μέλη και 80 για τα μη μέλη του ΕΒΕΘ. Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στα σεμινάρια, πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση (υπογεγραμμένη και με τη σφραγίδα της επιχείρησης) στο Τμήμα Μελετών και Έρευνας (Τσιμισκή 29 ΤΚ 54624 Θεσσαλονίκη, 3ος όροφος), τηλ. 2310 370 180,181 & 370 195). Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα λάβουν προσωρινή βεβαίωση παρακολούθησης από το ΕΒΕΘ, ενώ η οριστική βεβαίωση πιστοποίησης εκδίδεται από τον ΕΦΕΤ, κατόπιν γραπτών εξετάσεων πολλαπλής επιλογής.

::food news:: ΠΑΣΕΓΕΣ: Προτεραιότητα στην στήριξη συνεταιριστικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων που εξάγουν αγροτοδιατροφικά προϊόντα

«Διατήρησε την ισχύ και τη βαρύτητα του ο αγροτοδιατροφικός τομέας στο μερίδιο των εξαγωγών του 2009, καλύπτοντας το 25% περίπου του συνόλου της αξίας των εξαγωγών της χώρας. Προτεραιότητα έτσι, αποκτά η στήριξη των συνεταιριστικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα που εξάγουν προϊόντα όπως τα φρούτα, τα αλιευτικά, τα τυροκομικά και το ελαιόλαδο, που αποτελούν το βαρύ πυροβολικό του αγροτικού τομέα της χώρας» όπως επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γ. Τσιφόρος, στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών.

Αναλυτικά η εισήγηση του κ. Τσιφόρου και οι προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ έχουν ως εξής:

Στο ύψος του 1,3 δισεκ. ευρώ περίπου έφτασαν το 2008 οι εξαγωγές αγροτικών - διατροφικών προϊόντων σε τέσσερις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων τα φρούτα (463 εκατ. ευρώ), τα προϊόντα αλιείας (323 εκατ. ευρώ), το ελαιόλαδο (220 εκατ. ευρώ) και τα τυροκομικά προϊόντα (195 εκατ. ευρώ). Σε αυτές τις τέσσερις κυρίως κατηγορίες πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στήριξης των συνεταιριστικών και αγροτικών επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα. Ειδικότερα:

Εισαγωγές - Εξαγωγές αγροτικών προϊόντων-τροφίμων

Οι εισαγωγές και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων-τροφίμων (κατά μονοψήφιες κατηγορίες) τα έτη 2008 και 2009 εμφανίζονται στους πίνακες που ακολουθούν.

Εξαγωγές

α/α

Προϊόν

Αξία (εκατ. €)

Μεταβολή

% Σύνθεση

2009

2008

2009

2008

1

Τρόφιμα και ζώα ζωντανά

2.716,1

2.742

-0,9%

18,9%

15,7%

2

Ποτά και καπνός

589,5

579,9

1,6%

4,1%

3,3%

3

Λάδια και λίπη ζωϊκής ή φυτικής προέλευσης

283,2

334,6

-15,4%

2,0%

1,9%

Σύνολο

3.588

3.656,5

-1,9%

24,9%

21%

Εισαγωγές

α/α

Προϊόν

Αξία (εκατ. €)

Μεταβολή

% Σύνθεση

2009

2008

2009

2008

1

Τρόφιμα και ζώα ζωντανά

4.815,2

5.291,2

-9,0%

10,0%

8,7%

2

Ποτά και καπνός

826,6

768,9

7,5%

1,7%

1,3%

3

Λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης

208,8

299,6

-30,3%

0,4%

0,5%

Σύνολο

5.850,5

6.359,7

-8%

12,2%

10,4%

Από τους παραπάνω πίνακες προκύπτουν τα ακόλουθα:

α. Το έλλειμμα του αγροτοδιατροφικού εμπορικού ισοζυγίου από -2.703 εκατ. € το 2008 ανήλθε σε -2.262,5 εκατ. € το 2009.

β. Η μείωση του ελλείμματος του αγροτοδιατροφικού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας μεταξύ των ετών 2008 και 2009 κατά 16,3% οφείλεται στην μείωση κατά 8% των εισαγωγών και στην πολύ μικρότερη μείωση (κατά 1,9%) των εξαγωγών μας.

γ. Το ποσοστό του αγροτοδιατροφικού τομέα της Ελλάδας στο σύνολο των εξαγωγών της ανήλθε σε 24,9% κατά το 2009 έναντι 21,0% κατά το 2008 γεγονός που ενισχύει τον ρόλο του αγροτικού τομέα (και της βιομηχανίας τροφίμων) στις εξαγωγές και την συνολική οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας.

δ. Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα δύσκολης χρονιάς (2009) για το Εισαγωγικό-Εξαγωγικό εμπόριο της χώρας μας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συνολικές εξαγωγές (17.440 εκατ. €) σημείωσαν πτώση κατά 17,5% και οι συνολικές εισαγωγές (48.080 εκατ. €) πτώση κατά 21,1% έναντι του 2008 ο αγροτοδιατροφικός κλάδος διατήρησε την αξία των εξαγωγών του στα ίδια επίπεδα με το 2008 ενισχύοντας έτσι σημαντικά τη θέση του στη σύνθεση της αξίας των Ελληνικών εξαγωγών.

ε. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά εμφανίζουν αυξημένη ανταγωνιστικότητα έναντι των άλλων εξαγώγιμων προϊόντων μας, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα περαιτέρω στήριξης του αγροτοδιατροφικού τομέα της χώρας μας.

Τα σημαντικότερα σε αξία προϊόντα

Παρατίθενται στη συνέχεια πίνακες με τα δέκα πρώτα σε αξία εξαγόμενα και εισαγόμενα αγροτοδιατροφικά προϊόντα κατά το έτος 2008.

Τα 10 κυριότερα αγροτικά προϊόντα κατά το έτος 2008* (Αξία σε εκατ. €)

Εξαγωγές

α/α

Προϊόν

Αξία

Α/Α

Προϊόν

Αξία

1

΄Αλλα ψάρια, νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη

323,27

2

Βερύκοκα, κεράσια και ροδάκινα

240,74

3

Παρθένο λάδι

220,05

4

Καπνά χωρίς αφαίρεση των μίσχων

219,5

5

΄Αλλα λαχανικά, παρασκευασμένα ή διατηρημένα αλλιώς παρά με ξύδι ή οξικό οξύ, όχι κατεψυγμένα

203,14

6

΄Αλλα τυριά

194,91

7

Τσιγάρα που περιέχουν καπνό

154,05

8

Φρούτα με κουκούτσια, μη κατονομαζόμενα νωπά

126,87

9

Σταφύλια νωπά

106,24

10

Πορτοκάλια νωπά ή αποξηραμένα

97,72

Εισαγωγές

1

΄Αλλα τυριά

331,66

2

Κρέατα χοιροειδών, νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη

322,64

3

Κρέατα βοοειδών, νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη

315,95

4

Άλλο σιτάρι (συμπεριλαμβάνεται και η όλυρα) και σμιγάδι, όχι αλεσμένα

212,93

5

Τσιγάρα που περιέχουν καπνό

169,06

6

Ουίσκυ

166,37

7

Αλλα παρασκευάσματα διατροφής, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού

161,83

8

Άλλη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή τεύτλα

154,58

9

Πίτες και άλλα στερεά υπολείμματα (εκτός από κατακάθια), έστω και σπασμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων, από την εξαγωγή λιπών ή λαδιών από ελαιόσπορους, ελαιώδεις καρπούς και φύτρες δημητριακών από σόγια

123,76

10

Γάλα και κρέμα γάλακτος, σε μη στερεές μορφές, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών

119,26

*Τα στοιχεία είναι προσωρινά

Πηγή: ΕΣΥΕ-Επεξεργασία στοιχείων από το ΚΕΕΜ

Από τους πίνακες αυτούς προκύπτει:

α. Τα κυριότερα σε αξία εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα-τρόφιμα της χώρας μας κατά το 2008 ήταν τα οπωροκηπευτικά (444 εκατ. €) τα ψάρια (323 εκατ. €) το παρθένο ελαιόλαδο (220 εκατ. €) και τα τυροκομικά (195 εκατ. €).

β. Τα κυριότερα σε αξία εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα-τρόφιμα στη χώρα μας κατά το 2008 ήταν τα τυροκομικά (332 εκατ. €) και το σιτάρι (213 εκατ. €)

γ. Η ιδιαίτερα αυξημένη αξία των εισαγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων κατά το 2008 (1 δις € περίπου) δημιουργεί την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης του κτηνοτροφικού τομέα της χώρας μας σε ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία.

Επισημάνσεις - Προτάσεις - Μέτρα

Σημερινή κατάσταση, εξελίξεις

Είναι ευρύτερα γνωστό ότι ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει παρατεταμένη ύφεση. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται συνεχής μείωση του αγροτικού εισοδήματος, πτώση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και μεγάλη μείωση της αγροτικής παραγωγής. Σε επίπεδο μακροοικονομικών μεγεθών, διαπιστώνεται πτώση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της αγροτικής παραγωγής, σημαντική επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου στα αγροτικά προϊόντα και καθοδική πορεία της απασχόλησης στη γεωργία, χωρίς βελτίωση του ρυθμού ανανέωσης των απασχολουμένων. Η κατάσταση επιδεινώθηκε το 2009 με την κατάρρευση των τιμών παραγωγού σημαντικών αγροτικών προϊόντων (σιτηρά-καλαμπόκι, ελαιόλαδο, φρούτα, οινοστάφυλα, συμπύρηνα ροδάκινα κ.α.), ενώ η χρηματοπιστωτική κρίση μεγεθύνει τους επιχειρηματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αλλά και οι συνεταιριστικές και ιδιωτικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, μια και είτε περιορίζεται η χρηματοδότησή τους, ή πραγματοποιείται με δυσμενέστερους όρους, θέτοντας σε κρίση την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αύξηση των αποθεμάτων και τη διεύρυνση τα τελευταία χρόνια του ελλείμματος στο ισοζύγιο των αγροτοδιατροφικών προϊόντων, επιβάλλουν τη λήψη μέτρων όπως είναι:

α. Η ευνοϊκή χρηματοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα (ο κλάδος της γεωργίας απορροφά μόλις το 3,13% του συνόλου των δανείων) παράλληλα με την ίδρυση Ταμείου Εγγυοδοσίας Αγροτικών Επιχειρήσεων κατά τα πρότυπα του ΤΕΜΠΜΕ προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων, αλλά και να υποστηριχθεί η εμπορική προώθησή τους.

β. Η ενεργοποίηση - με αναμόρφωση και σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού των μέτρων του ΠΑΑ 2007-2013, που στοχεύουν στην προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων τους αγορές, αλλά και τους διαδικασίες πιστοποίησης τους ποιότητάς τους. Η προώθηση και η προβολή των αγροτικών - διατροφικών προϊόντων οφείλεται να αποκτήσει αμφίδρομη διάσταση υποστηρίζοντας δράσεις ενημέρωσης και επισκέψεις των επιχειρήσεων που αγοράζουν τα προϊόντα αυτά στη χώρα μας, στον τόπο παραγωγής τους, για να αντιληφθούν την ποιοτική υπεροχή και τις διαδικασίες πρωτογενούς παραγωγής τους. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίο να στηριχθούν τα Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας (ΤΣΠ), τα οποία αποτελούν το πιο σημαντικό και το πιο κρίσιμο εργαλείο γνωριμίας με τις συνθήκες παραγωγής με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον στις τοπικές κοινωνίες. Με την ανάπτυξη και τη στήριξη αυτού του εργαλείου από τα συναρμόδια Υπουργεία (Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού και Πολιτισμού) είναι δυνατό να δικτυωθούν όλες οι επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα αλλά και οι επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα για την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας.

γ. Ο συντονισμός, η συνεχής αλληλοενημέρωση και ο μακροχρόνιος σχεδιασμός δράσης των Εμπορικών Ακολούθων των Πρεσβειών της χώρας μας στις βασικές αγορές υποδοχής των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τον ΟΠΕ, το Υ.Α.Α.Τ, τους εξαγωγικούς οίκους και τους Φορείς των αγροτών.

::olive oil news::Στα 2,3 ευρώ η τιμή του ελαιολάδου στη Μεσσηνία – προβλέπεται άνοδος


Σταθεροποιημένη στα 2,30 ευρώ το κιλό βρίσκεται η τιμή του ελαιολάδου το τελευταίο διάστημα στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Τριφυλίας. Στο βιολογικό ελαιόλαδο η τιμή κινείται στα επίπεδα των 3 ευρώ, τιμή που θεωρείται πολύ χαμηλή, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής αλλά και της χαμηλής απόδοσης που έχουν οι ελιές. Βεβαίως, στις περιπτώσεις που υπάρχουν σημαντικές ποσότητες και η οξύτητα του λαδιού είναι μέχρι και 3/10, τότε η διαπραγμάτευση γίνεται με καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς. Η εκτίμηση, πάντως, στη Μεσσηνία είναι ότι οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά το επόμενο διάστημα φτάνοντας και τα 2,5 ευρώ λόγω της υψηλής ποιότητας του ελαιολάδου.

Πηγή: paseges.gr

::Agro Quality Festival:: Αγροτικό χωριό στην Αθήνα . Γεύσεις και άρωμα της Ελληνικής γής.

Aυτή την Πρωτομαγιά η ελληνική ύπαιθρος έρχεται στο κέντρο της Αθήνας.
Το
«Agro Quality Festival», θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου 2010, με την υποστήριξη της «Τεχνόπολις» του....... Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) στον ομώνυμο χώρο.

Το Φεστιβάλ, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έχει σκοπό την προβολή και προώθηση των ποιοτικών προϊόντων της ελληνικής γης στο δίκτυο των επαγγελματιών της διατροφής, τους εμπορικούς ακολούθους των Πρεσβειών αλλά και στους καταναλωτές, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να δουν και να δοκιμάσουν αγνά ποιοτικά προϊόντα αλλά και να περιηγηθούν στο Αγροτικό Χωριό γνωρίζοντας τη διαδικασία παραγωγής μιας σειράς αγροτικών προϊόντων μέσα από τη λειτουργία του Παραδοσιακού Ελαιοτριβείου, του Τυροκομείου, του Μελισσοκομείου, των Ρακοκάζανων και του Μύλου.
Στο
«Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», θα συζητηθεί το μείζον θέμα της προώθησης-δικτύωσης των ελληνικών προϊόντων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παράλληλα, θα γίνει μεγάλο αφιέρωμα στην
Κρητική Διατροφή, καθώς σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ γυναίκες από όλη την Ελλάδα θα μαγειρεύουν και θα προσφέρουν λιχουδιές εμπνευσμένες κυρίως από την Κρήτη που φέτος θα είναι η τιμώμενη Περιφέρεια.

Επαγγελματίες και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν
ξεχωριστές Γαστρονομικές προτάσεις από τις σχολές Le Monde, ενώ οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μαγειρική τέχνη.
Η κατασκευή του
Μαγιάτικου Στεφανιού την Πρωτομαγιά και τα bartender shows θα δώσουν μια ψυχαγωγική διάσταση στο Φεστιβάλ και θα ολοκληρώσουν ευχάριστα το τετραήμερο ταξίδι σε γεύσεις και εικόνες από όλη την Ελλάδα.

Στην «Έκθεση Προϊόντων Υψηλής Ποιότητας», συμμετέχουν Δημόσιοι Οργανισμοί, Επιμελητήρια, Περιφέρειες, Νομαρχίες, Επαγγελματίες του Αγροτουρισμού, Καταστήματα Βιολογικών Προϊόντων, Γυναικείοι & Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Εταιρείες Πιστοποίησης & Ελέγχου, Εταιρείες Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων και Γενικοί Εκθέτες που σχετίζονται με την παραγωγή ή εμπορία αγροτικών προϊόντων.
Η είσοδος για τους επισκέπτες θα είναι 3€
Οι ώρες και ημέρες λειτουργίας της Έκθεσης είναι:
Πέμπτη 29 Απριλίου, 17:00-22:00, Παρασκευή 30 Απριλίου, 12:00-22:00

Σάββατο 1 Μαΐου, 10:00-22:00, Κυριακή 2 Μαΐου, 10:00-21:00
Για πληροφορίες

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΤΗΛ: 210 36.10.265, 36.22.205 / FAX: 210 26.10.276

E-mail: info@eosp.eu, www.agroqualityfestival.gr

Πηγή: agroschannel.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr