http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Οι Copa – Cogeca τονίζουν τα θρεπτικά και κοινωνικά οφέλη της κατανάλωσης κρέατος


Μετά από τις διαρκώς αυξανόμενες ενδείξεις κακής διατροφής των καταναλωτών, οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές ευρωπαϊκές οργανώσεις Copa και Cogeca, τονίζουν τα τεράστια θρεπτικά οφέλη της κατανάλωσης κρέατος. Επίσης, επισημαίνουν πως η κτηνοτροφία ενισχύει την κοινωνική συνοχή της Ευρωπαϊκής υπαίθρου.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, στις 19 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ .Pekka Pesonen, επισήμανε τα εξής: « Το κρέας είναι εξαιρετικά πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών, ενέργειας, βιταμινών και μετάλλων για την διατροφή των καταναλωτών. Με ολοένα και περισσότερες ενδείξεις κακής διατροφής τους, είναι σημαντικότερο από ποτέ να προωθηθούν τα οφέλη από την κατανάλωση κρέατος, προκειμένου να βοηθηθούν οι καταναλωτές να ζήσουν μια υγιέστερη και μεγαλύτερης διάρκειας ζωή. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρηθεί η παραγωγή ζωικού κεφαλαίου σε ολόκληρη την ΕΕ, εν όψει των προβλέψεων του FAO ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να υπερδιπλασιαστεί έως το 2050, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση».

Επιπλέον, τόνισε πως «Η κτηνοτροφία βοηθά να αποτραπεί η μετακίνηση του πληθυσμού από τις αγροτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμβάλλει στη διατήρηση της υπαίθρου και την ενίσχυση της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, η εκτατική κτηνοτροφία παρέχει δυνατότητες παραγωγής τροφίμων σε περιοχές που διαφορετικά δεν θα ήταν σε θέση να παράγουν τρόφιμα, καθώς μεγάλο μέρος της γεωργικής γης μας είναι ακατάλληλο για την παραγωγή αροτραίων καλλιεργειών και λαχανικών».

Πηγή: paseges.gr

::food news:: Συνάντηση Κρητών εξαγωγέων με Καρχιμάκη

http://www.agronews.gr/images/stories/logotypa/synd-exag-kritis.jpg
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι ενέργειες του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης για την προώθηση των καίριων ζητημάτων που αφορούν στην εξωστρέφεια των Κρητικών προϊόντων και την επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν.

Στα πλαίσια αυτών των ενεργειών, ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, κος Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, συμμετείχε την περασμένη Τρίτη 23 Μαρτίου 2010 στη 15η Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών (Ε.Σ.ΕΞ.), όπου κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου, με άμεσο στόχο την ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΣΕΚ στην εισήγησή του περιέγραψε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ελληνικών Εξαγωγών, που προσβλέπει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας με την παραγωγική αναδιάρθρωση. Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που έθεσε επίσης είναι ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων και ιδιαίτερα η συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων (Οικονομίας – Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Τουρισμού & Πολιτισμού) για την εξάλειψη αλληλοεπικαλύψεων δράσεων καθώς και την συντεταγμένη και στοχευόμενη γραμμή προώθησης των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων στη διεθνή αγορά.

Στα πλαίσια αυτών των επαφών έγινε συνάντηση εργασίας των Διοικητικών Συμβουλίων του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης και του CRETACERT στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης την Τετάρτη 24 Μαρτίου και ώρα 14.00, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος αποδέχτηκε και ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των φορέων, παρουσία του Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Αθανάσιου Καρούντζου.

Από την πλευρά του ΣΕΚ και του CRETACERT, ο Πρόεδρος, κος Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, έκανε μια σχετική εισήγηση, έδωσε στον Υφυπουργό συγκεκριμένα υπομνήματα και προτάσεις και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού κινήματος αυτοκατανάλωσης των προϊόντων μας, για να μπορεί το made in Greece να είναι συνώνυμο της ποιότητας και να πάψει η Ελλάδα να είναι χώρα μεσαζόντων, μεταπρατών και μονοδιάστατων εισαγωγέων.

Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους παριστάμενους να θέσουν τους προβληματισμούς τους στον αρμόδιο Υφυπουργό. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το ελαιόλαδο και στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για το κυριότερο εξαγόμενο αγροτικό μας προϊόν, τα προβλήματα ελληνοποίησης εισαγόμενων προϊόντων, των αυστηρών ελέγχων που πρέπει να γίνονται στα εισαγόμενα, αλλά και στα εγχώρια προϊόντα, μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή. Συζητήθηκαν θέματα εξωστρέφειας των κρητικών προϊόντων, βάσει του μοντέλου Κρητικής Διατροφής που έχει συντάξει ο ΣΕΚ, αλλά και γενικότερα θέματα που αφορούν τους παραγωγούς, τυποποιητές και εξαγωγείς του νησιού.

Επίσης, τέθηκε προς συζήτηση το θέμα επάνδρωσης και πιστοποίησης των κρατικών εργαστηρίων στην Κρήτη, για την πραγματοποίηση οικονομικών και αξιόπιστων αναλύσεων, η ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού ελέγχων και η επιβολή προστίμων όπου υπάρχει παράπτωμα.

Τέλος, υπομνήματα κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΤΕΚ, κος Γιώργος Ανδρεαδάκης, σχετικά με την προώθηση του ποιοτικού ελαιολάδου της Κρήτης, την επανεξέταση του προγράμματος προωθητικών ενεργειών (μέτρο 4.3) και άλλα θέματα που αφορούν το τυποποιημένο Κρητικό ελαιόλαδο.

Αναπτύχθηκε μια πολύωρη, γόνιμη συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των παρισταμένων και εκφράστηκε η πρόθεση και η επιθυμία από πλευράς του Υφυπουργού για νέα συνάντηση στο Υπουργείο, για την παρακολούθηση των θεμάτων που τέθηκαν από πλευράς των φορέων.

Πηγή: agronews.gr

Για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε νανο-συσκευή που κάνει πόσιμο το θαλασσινό νερό

http://reginathinks.files.wordpress.com/2008/12/dead-sea.jpg

Επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν, για πρώτη φορά, να κατασκευάσουν μια μικροσκοπική συσκευή που αφαιρεί το αλάτι από το θαλασσινό νερό, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία φτηνών μικρής κλίμακας φορητών εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, που θα μπορούν να δουλεύουν ακόμα και με μπαταρίες. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύτιμο για περιοχές που πλήττονται από ξηρασία ή σε περιπτώσεις καταστροφών του δικτύου ύδρευσης, κυρίως σε φτωχές χώρες.

Η εφεύρεση, η ανακοίνωση της οποίας συνέπεσε με τον εορτασμό στις 22 Μαρτίου της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού του ΟΗΕ, είναι προϊόν του Γιογνκιόν Χαν και των συνεργατών του στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανολόγων και επιστήμης των υπολογιστών του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Nanotechnology, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τα περιοδικά Nature και Science.
Μέχρι σήμερα, οι μεγάλες συμβατικές εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, που εφαρμόζουν την τεχνολογία της "αντίστροφης όσμωσης", δημιουργώντας πόσιμο νερό για ολόκληρες πόλεις, υποχρεώνουν το θαλασσινό νερό να διέλθει μέσω μιας μεμβράνης, η οποία διακρατά το αλάτι. Όμως η διαδικασία είναι ενεργοβόρα και η μεμβράνη συχνά φράζει, ενώ οι εγκαταστάσεις είναι ογκώδεις, στάσιμες και ακριβές.
Αντίθετα, η νέα τεχνολογία υπόσχεται αφαλάτωση από φορητές, φθηνές και ενεργειακά «ολιγαρκείς» συσκευές. Η νέα μέθοδος βασίζεται στην αποκαλούμενη πόλωση της συγκέντρωσης των ιόντων, που λαμβάνει χώρα όταν ένα ρεύμα φορτισμένων ιόντων περνάει μέσα από ένα «κανάλι» επιλογής των ιόντων. Κατά μήκος του καναλιού υπάρχει ένα ηλεκτρικό δυναμικό που απωθεί τα φορτισμένα σωματίδια. Έτσι, αναγκάζει το υγρό να διαχωριστεί σε δύο ρεύματα, ένα με φορτισμένα και ένα με ουδέτερα σωματίδια.
Όταν το θαλασσινό νερό διέρχεται μέσω της μεμβράνης-καναλιού, τα ιόντα του άλατος, καθώς επίσης οι τυχόν ιοί και οι άλλοι μικρο-οργανισμοί που υπάρχουν μέσα στο νερό, ωθούνται στο πλάι. Έτσι, το πιο αλατισμένο νερό απομονώνεται και μένει μόνο το αφαλατωμένο νερό, το οποίο περνά μέσα από την μεμβράνη στην άλλη πλευρά.
Το ποσοστό απόδοσης της συσκευής είναι 50%, δηλαδή αφαλατώνεται το μισό από το νερό που αρχικά χρησιμοποιείται. Το 99% του αλατιού έχει αφαιρεθεί από το ήμισυ της ποσότητας του νερού που έχει αφαλατωθεί.
Οι ερευνητές κατόρθωσαν να φτιάξουν ένα νανο-τσιπ με εμβαδόν μόλις λίγων τετραγωνικών χιλιοστών, το οποίο αφαλατώνει δέκα μικρολίτρα νερού το λεπτό. Όμως πολλά τέτοια νανο-τσιπάκια μπορούν να συνδυαστούν σε μια μεγαλύτερη συσκευή ή εγκατάσταση αφαλάτωσης, που θα έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να ενωθούν 1.600 τέτοια νανο-τσιπ πάνω σε μια ενιαία επιφάνεια, για να αφαλατώνουν 300 χιλιοστόλιτρα νερού ανά λεπτό.
Ήδη οι ερευνητές έχουν κατοχυρώσει μια εμπορική πατέντα για την τεχνολογία του, όμως εκτιμάται ότι θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να βγει στην αγορά μια φορητή συσκευή, καθώς πρέπει να ξεπεραστούν διάφορα τεχνικά εμπόδια, όσο μεγαλώνει η κλίμακα εφαρμογής της νέας τεχνολογίας. Το κόστος ενός τέτοιου μελλοντικού μικρού συστήματος αφαλάτωσης δεν μπορεί να υπολογιστεί προς το παρόν.

Πηγή: agrotypos.gr

::food news:: Aπάντηση της Creta Farm για τα Εν Ελλάδι

ImageΜε αφορμή κατηγορίες που διατυπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με κάποια από τα προϊόντα της Creta Farm, η εταιρεία «με υψηλό αίσθημα υπευθυνότητας και σεβασμού προς τους καταναλωτές», όπως σημειώνει, απαντάει τα εξής:

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για μια υγιεινή διατροφή, συστήνεται από τις ημερήσιες θερμίδες που χρειάζεται ο καθένας μας, μέχρι το 30% να είναι λιπαρά, αλλά με τη μέγιστη υποκατάσταση των κορεσμένων λιπαρών (ζωικό λίπος) με ακόρεστα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία Creta Farm δημιούργησε τη σειρά προϊόντων «ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ» που κατέχει από το 2001 διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε 90 χώρες με τίτλο «Μέθοδος Παραγωγής Προϊόντων με βάση το κρέας, με άμεση ενσωμάτωση ελαιολάδου και μέγιστη δυνατή υποκατάσταση του ζωικού λίπους». Πρόκειται για μία αμιγώς ελληνική ιδέα που άλλαξε τη διατροφή παγκοσμίως στο χώρο των αλλαντικών.

Η πρωτοβουλία της Creta Farm να προχωρήσει στη μέγιστη δυνατή υποκατάσταση ζωικού λίπους με εξαιρετικό παρθένο κρητικό ελαιόλαδο στα προϊόντα της, έχει αναγνωριστεί από μεγάλες διεθνείς ιατρικές ενώσεις, όπως συνέβη στην Αμερική και την Ισπανία, όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται. Συγκεκριμένα, η Creta Farm έχει λάβει πιστοποίηση για τα προϊόντα Εν Ελλάδι από το μεγαλύτερο καρδιολογικό οργανισμό του κόσμου καθώς και από το Ισπανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας. Στην Ελλάδα έχουμε πιστοποιήσεις από τους μεγαλύτερους καρδιολογικούς οργανισμούς, την Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, την Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος καθώς και από την Εταιρεία Υπέρτασης και Καρδιαγγειακής προστασίας για τα προϊόντα Eν Ελλάδι Gourmet.

Οι αναγνωρίσεις αυτές βασίστηκαν στην υποκατάσταση ζωικού λίπους με ελαιόλαδο, που με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία συνάδει με τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες διατροφής για την αντιμετώπιση καρδιοαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων.

Συγκεκριμένα, πολλές έρευνες που έγιναν στην Ευρώπη και την Αμερική αποκαλύπτουν πως το ελαιόλαδο, όταν αντικαταστήσει το ζωικό λίπος στη διατροφή μας, συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, έχει αντιοξειδωτική δράση και λόγω της υγρής του μορφής μεταβολίζεται ευκολότερα από το ζωικό λίπος.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα του τρόπου παρασκευής των προϊόντων Εν Ελλάδι αποτελούν η πάριζα, το παριζάκι και τα λουκάνικα Φρανκφούρτης, όπου έχει πραγματοποιηθεί η μέγιστη δυνατή υποκατάσταση του ζωικού λίπους με ελαιόλαδο, με το 80% των λιπαρών να προέρχεται από ελαιόλαδο αντί για ζωικό λίπος. Η απομάκρυνση του ζωικού λίπους γίνεται με χειροποίητο τρόπο και το προστιθέμενο ελαιόλαδο είναι στη φυσική του μορφή και δεν έχει υποστεί καμία χημική ή θερμική επεξεργασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εργαστηριακές αναλύσεις σε προϊόντα «Εν Ελλάδι», έδειξαν ότι τα πολύτιμα συστατικά του ελαιολάδου διατηρούνται στο τελικό προϊόν, γεγονός που προσδίδει στα αλλαντικά με ελαιόλαδο ένα πρόσθετο πλεονέκτημα.

Με βάση τα παραπάνω, η Creta Farm από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έχει αποδείξει ότι σέβεται και τιμά τους καταναλωτές με τον πλέον έμπρακτο τρόπο: την παροχή προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι για το έτος 2009, μέσω των προϊόντων Εν Ελλάδι, η εταιρεία αντικατέστησε 500 τόνους ζωικού λίπους με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Πηγή: agronews.gr

::food news:: Καλές οι εξαγωγές εν΄όψει και του Πάσχα.

Παρέμβαση INCOFRUIT - HELLAS για την πλήρη αποδέσμευση των ενισχύσεων στα εσπεριδοειδή πρός χυμοποίηση .

Συνεχίσθηκαν με καλύτερους ρυθμούς, λόγω Πάσχα, οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών κυρίως φράουλες, ακτινίδια, αγγούρια αλλά και πορτοκάλια ομφαλοφόρα αλλά και μικρές ποσότητες σπαραγγιών.Η μη ζήτηση πορτοκαλιών ποικιλίας Valencia λόγω παρουσίας επιτραπέζιων ποικιλιών στις αγορές εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι για τους έλληνες εξαγωγείς .Κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξαγωγών στις........ 23 Μαρτίου επισημάνθηκε μεταξύ των άλλων από τον Συνδέσμο μας Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS ότι είναιλανθασμένη η απόφαση του ΥΠΑΑΤ, της προηγούμενης αλλά και της σημερινής πολιτικής ηγεσίας, για την πλήρη αποδέσμευση των ενισχύσεων στα εσπεριδοειδή προς χυμοποίηση, από 1/1/2010 με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το κόστος CIF των εξαγομένων νωπών πορτοκαλιών αλλά και την τιμή αγοράς τους. Επί πλέον η απόφαση αυτή είχε ως συνέπεια καταστροφικά αποτελέσματα με την μη λειτουργία κάποιων εκ των βιομηχανιών χυμοποίησης, την απώλεια θέσεων εργασίας και επέφερε πλήγμα σ όλη την αλυσίδα των εμπλεκομένων παράπλευρων δραστηριοτήτων στις περιφέρειες παραγωγής εσπεριδοειδών της χώρας

Υπολογίζεται ότι από 1/1/2010 μέχρι σήμερα δεν χυμοποιήθηκαν 80-90.000 τόνοι πορτοκαλιών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 ποσότητες που είτε έχουν πέσει από τα δένδρα επί του εδάφους κατεστραμμένες είτε έχουν παραμείνει ηρτημένες-αδιάθετες στα δένδρα και χωρίς προοπτικές διάθεσης τους

Ο κ Γ Πολυχρονάκης , ειδικός Σύμβουλος του INCOFRUIT – HELLAS δήλωσε ότι: «Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία η δεύτερη υποπερίοδος εφαρμογής της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα πορτοκάλια που παρεδόθησαν προς χυμοποίηση μεταξύ 1/3 έως 31/12/2009 εκτιμάται ότι θα αποφέρει εισόδημα της τάξεως των 0,22 ευρώ/κιλό (συνδεδεμένη ενίσχυση περ 0,14 ευρώ + αποσυνδεδεμένη 0,04 + εμπορική τιμή 0,04) στους δικαιούχους παραγωγούς

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να επανεξετασθεί η θέση της χώρας μας που υποβλήθηκε στην Ε.Ε και η επαναφορά του καθεστώτος χυμοποίησης εσπεριδοειδών, για το 2011 και 2012 ,της συνδεδεμένης ενιαίας ενίσχυσης άλλως στήριξη των αγροτών που παρήγαν και θα παράγουν πορτοκάλια τροφοδοτώντας τις βιομηχανίες χυμοποίησης χωρίς ‘ιστορικά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης’ από εθνικούς πόρους»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών μέχρι 26.3.2010 είναι οι εξής:


Πορτοκάλια 177.918 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 162.622 τόνων
Λεμόνια 166 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 271 τόνων
Μανταρίνια 28.716 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 19.999 τόνων
Ακτινίδια 39.802 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 32.795 τόνων
Γκρέιπ Φρούτ 252 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 210 τόνων
Μήλα 7.568 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 4.637 τόνων
Αγγούρια 16.725 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 14.629 τόνων

Πηγή: agroschannel.com

::earthtime news:: Στην Ώρα της Γης συμμετέχει η Coca Cola 3E.

http://www.agronews.gr/images/stories/logotypa/coca-cola-neo-logo.jpg
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα συμμετάσχει φέτος η Coca-Cola Τρία Έψιλον στην Ώρα της Γης, το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010. Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία δημιούργησε μια ειδική σελίδα υποστήριξης στο διαδυκτιακό χώρο της WWF.

Πρόκειται για την http://www.wwf.gr/earthhour/cocacola3e, στην οποία καλεί όλους να δηλώσουν την υποστήριξή τους και να αποδείξουν ότι όλοι μαζί νοιαζόμαστε για το μέλλον του πλανήτη.

Το 2009, εκατοντάδες εκατομμύρια πολιτών σε ολόκληρο τον πλανήτη συμμετείχαν στη μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Περισσότερες από 4000 πόλεις και 88 χώρες βρέθηκαν στον παλμό της Ώρας της Γης πέρυσι, με την Ελλάδα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Εκτιμάται ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ελλάδα σκοτείνιασαν κατά την Ώρα της Γης, στέλνοντας ένα «εκτυφλωτικό μήνυμα» κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Συνολικά 489 δήμοι και κοινότητες, 1649 επιχειρήσεις, 845 σχολεία καθώς και 325 φορείς σε ολόκληρη τη χώρα συμμετείχαν στην Ώρα της Γης 2009.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, κατά την έναρξη της Ώρας της Γης, σημειώθηκε πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500 MW, ποσότητα που είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.


agronews.gr

::food news:: ΣΕΚ: Μόνο η κατανάλωση φρέσκου γάλακτος προστατεύει τα δικαιώματα του καταναλωτή και το εισόδημα του κτηνοτρόφου .

Κλάδος που καθημερινά χάνει και ένα μέλος του είναι αυτός των αγελαδοτρόφων τόνισαν οι κτηνορόφοι οι οποίοι συγκεντρώθηκαν το πρωϊ στον Κηφισό και μοίρασαν στους καταναλωτές εκαντοντάδες μπουκάλια φρέσκο γάλα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του Agroschannel .Τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΕΚ Τάκης Πεβερέτος είναι ...... απογοητευτικά αφού τον τελευταίο χρόνο όπως τόνισε έκλεισαν 700 μονάδες και τα τελευταία πέντε χρόνια οι αγελαδοτρόγοι μειώθηκαν σε 3.500 απο 7.000 που ήταν . Οι τιμές αγοράς του γάλακτος τόνισαν είναι πολύ χαμηλές και δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση το κόστος παραγωγής .

Πηγή: agroschannel.gr


::ovelias news::«Τσιμπάει» η τιμή του οβελία



Αρκετά καλές συνθήκες ώστε να μείνει ικανοποιημένος ο παραγωγός αλλά κι ο καταναλωτής, αφού η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τους πάντες, διαμορφώνονται στην αγορά ενόψει του Πάσχα. Κτηνοτρόφοι εκτιμούν ότι η τιμή στο αρνάκι κάλλιστα μπορεί να φτάσει τα 7 ευρώ το κιλό, κι ενώ η αγορά παρουσιάζει επάρκεια.

Το σημαντικό στοιχείο της αγοράς είναι ότι ο εορτασμός του Πάσχα είναι πιο νωρίς εφέτος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν στην αγορά «βαριά» αρνιά, τονίζει στο paseges.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Τάκης Πεβερέτος, εκτιμώντας ότι η τιμή ενδέχεται να φτάσει και τα 7 ευρώ το κιλό, αφήνοντας κέρδος στον κτηνοτρόφο. Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, στην αγορά υπάρχει επάρκεια, καθώς η Ιταλία (γιορτάζει το Πάσχα των Καθολικών) προμηθεύτηκε εφέτος για να καλύψει τις ανάγκες της μεγάλο όγκο αρνιών από τη Ρουμανία.

Ήδη πάντως στην Κρήτη, οι κτηνοτρόφοι είναι ικανοποιημένοι, μετά τη συμφωνία για πώληση 14.500 αρνιών και κατσικιών από τους κτηνοτροφικούς συλλόγους του νησιού, προς 5,90 ευρώ το κιλό, σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Βέβαια, στην υπόλοιπη Ελλάδα το παζάρι των τιμών αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες.

Όσον αφορά στην τιμή του αρνιού στο... τσιγκέλι, υπολογίζεται από 9 μέχρι 13 ευρώ το κιλό. Κατά τη χθεσινή ημέρα η τιμή του εγχώριου αρνιού έφτανε τα 9 ευρώ το κιλό και του εισαγόμενου από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια τα 6,5 ευρώ το κιλό.

Πηγή: paseges.gr

:: efet news:: Ανάκληση προϊόντος.

Όλα τα Δελτία Τύπου

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση ρυζιού vermicelli, με μη εγκεκριμένη γενετική τροποποίηση.
Πρόκειται για ρύζι vermicelli, κινέζικης προέλευσης, με την εμπορική επωνυμία "Double Phoenix Brand, Guangdong - RIJSTVERMICELLI", σε συσκευασία των 500 g, με αριθμούς παρτίδων 081106 και 081108 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 30.09.2010. Το συγκεκριμένο προϊόν διακινήθηκε μέσω της Ολλανδικής επιχείρησης "Herman Kuijper B.V." στην ελληνική εταιρεία "Μ. Παπαναστασίου & ΣΙΑ ΟΕ - La Tieda" (Λεωφ. Υμηττού 166, Αθήνα).
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του συγκεκριμένου προϊόντος και για τις δύο παρτίδες από την ανωτέρω επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, η απεικόνιση του οποίου φαίνεται παρακάτω, να μην το καταναλώσουν.

::food news:: Δανέλλης: Να είναι υποχρεωτική η σήμανση του τόπου παραγωγής .

"Να αναγράφεται πάνω σε όλα τα γεωργικά προϊόντα ο τόπος παραγωγής τους" τόνισε στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ, Σπύρος Δανέλλης, κατά τη συζήτηση της έκθεσης για....... την πολιτική ποιότητας γεωργικών προϊόντων. Επίσης επισήμανε ότι όταν ένα γεωργικό προϊόν φέρει πληροφορίες για τον τόπο παραγωγής του δίνει στον καταναλωτή περισσότερες επιλογές και τον διασφαλίζει για την ποιότητα που αγοράζει. Επιπλέον, επιτρέπει στον παραγωγό να ισχυροποιήσει τη θέση του και να αυξήσει το εισόδημά του, κατοχυρώνοντας -κατά κάποιον τρόπο- την ποιότητα που αυτός προσφέρει. Ταυτόχρονα, δε, διαφημίζει την ευρύτερη περιοχή του τόπου παραγωγής του ποιοτικού γεωργικού προϊόντος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενίσχυση άλλων τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων, την αύξηση της απασχόλησης και την ανάπτυξη της περιοχής. Γι αυτό και είναι απαραίτητο, υπογράμμισε ο κ. Δανέλλης, να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που παρέχονται στην ανάδειξη της ποιότητας, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής εφαρμογής της σήμανσης του τόπου παραγωγής για όλα τα γεωργικά προϊόντα. Σήμερα γίνεται διακριτική μεταχείριση ορισμένων προϊόντων σε βάρος άλλων στο θέμα αυτό. Προϊόντα που έχουν μεγάλη σημασία για τον καταναλωτή, όπως το γάλα, δεν έχουν εξασφαλίσει σε επίπεδο ΕΕ υποχρεωτική σήμανση για τον τόπο παραγωγής τους. Αυτό αποτελεί μη λογική στάση της Επιτροπής που μεταφράζεται σε επιλεκτική μεταχείριση ορισμένων προϊόντων σε βάρος άλλων.

Πηγή: agroschannel.gr

::wine news:: 15.000 άτομα επισκέφτηκαν το Οινόραμα 2010

Εξαιρετικά επιτυχημένη κρίθηκε απ’ όλους η εφετινή οργάνωση της έκθεσης Oινόραμα, της κορυφαίας κλαδικής έκθεσης οίνων, αποσταγμάτων και αμπελοοινικού εξοπλισμού της χώρας. Τη στιγμή που ο κλάδος των εμπορικών εκθέσεων δέχεται την κρίση μετωπικά, με πολλές από αυτές να έχουν αρνητικά αποτελέσματα ― έως και αναβολή της διεξαγωγής τους ―, το Οινόραμα παρουσίασε φέτος την εικόνα ενός κλάδου, του οινοποιητικού, σε πλήρη αντίσταση στην κρίση.

Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή των εκθετών ήταν μειωμένη κατά περίπου 20% (-30% σε εμβαδόν), η επισκεψιμότητα ήταν απόλυτα ικανοποιητική ξεπερνώντας τα 15.000 άτομα. Πέρα, όμως, από τους αριθμούς, εκείνο που εντυπωσίασε όλους τους επισκέπτες ήταν η εικόνα ενός κλάδου δυναμικού, με έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό, που δικαίως θεωρείται ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους της εθνικής οικονομίας. «Άψογη» χαρακτήρισε την έκθεση η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κα Κατερίνα Μπατζελή, που πέρασε πολλή ώρα σε αυτήν.

Πέρα από τη συμμετοχή των οινοποιών το φετινό Οινόραμα ξεχώρισε και για τα εξής:

1) Το πρόγραμμα «Κρασί & Εστιατόριο» (με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου), έχει στόχο τη διεύρυνση της εστιατορικής αγοράς προς όφελος του εμφιαλωμένου κρασιού και την έντιμη τιμολόγηση των κρασιών, με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης. Σεμινάρια, συζητήσεις και γευσιγνωσίες πλαισίωσαν τις επισκέψεις των εκατοντάδων εστιατόρων στην έκθεση. Μεταξύ άλλων οι εστιάτορες παρέλαβαν και έναν οδηγό κρασιών με τα πιο φτηνά κρασιά της έκθεσης για να τα συμπεριλάβουν στους καταλόγους τους.

2) Την πρώτη πανελλαδική παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου για το ελληνικό κρασί, από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, το ανώτατο κλαδικό όργανο του ελληνικού κρασιού. Το Στρατηγικό Σχέδιο στοχεύει στην επανατοποθέτηση του ελληνικού κρασιού σε στοχοποιημένες διεθνείς αγορές προβάλλοντας όλα τα δυνατά του σημεία.

3) Την πρώτη βράβευση εταιρειών με προϊόντα αμπελοοινικού εξοπλισμού που κρίνονται καινοτόμα και προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα, από την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων, σε συνεργασία με την έκθεση.

Ταυτόχρονα, πολλοί και άκρως σημαντικοί ήταν και οι ξένοι επαγγελματίες επισκέπτες στο Οινόραμα, δημοσιογράφοι, οινοχόοι και αγοραστές οίνου, από Αμερική, Γερμανία, Ελβετία, Ρωσία και αλλού, που ήρθαν στην έκθεση σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ). Ανάμεσά τους, παγκοσμίως γνωστά και ηχηρά ονόματα όπως οι δημοσιογράφοι οίνου Julia Harding MW, «δεξί χέρι» της διάσημης οινοκριτικού Jancis Robinson MW, η Tara Q. Thomas, υπεύθυνη για τα κρασιά της Μεσογείου στο κορυφαίο περιοδικό Wine & Spirits, η Laura Williamson MS, μία από τις 13 μόνο Master Sommelier στον κόσμο, κ.ά.

Για όλα αυτά, αλλά και για τη δυναμική παρουσία όλων των εκθετών, ο Ντίνος Στεργίδης, γενικός διευθυντής της έκθεσης και της διοργανώτριας εταιρείας Vinetum, δήλωσε: «Κόντρα στα σημεία των καιρών, ο ελληνικός οινοποιητικός κλάδος έδωσε δυνατά το παρόν και δικαιώθηκε με μια πολύ επετυχημένη έκθεση, που χάρηκε μια ιδιαίτερα αυξημένη επισκεψιμότητα. Αυτή είναι η δυναμική του κρασιού στην Ελλάδα και πρέπει να την πιστέψουμε και να τη διαφυλάξουμε όλοι».

Πηγή: paseges.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr