http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::olive oil news:: Ελληνικό ελαιόλαδο στη διεθνή έκθεση OIL CHINA 2010.


Με σταθερές και συντονισμένες ενέργειες συνεχίζει η Νομαρχιακή Αρχή Ηρακλείου την προβολή του Νομού και της Κρήτης στο εξωτερικό μέσα από τη συμμετοχή της σε αναγνωρισμένες διεθνείς εκθέσεις, καθώς και μέσα από την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με γνώμονα την προβολή του Νομού και της Κρήτης η συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου στην Oil China 2010 στηρίζεται και από τις πολύ καλές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Νομαρχία Ηρακλείου με την Κίνα, μέσα και από τα μνημόνια συνεργασίας που έχει η υπογράψει η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη - Ηλιάκη με τις κυβερνήσεις Κινέζικων επαρχιών κατά τις πρόσφατες επισκέψεις Κινέζων κυβερνητικών παραγόντων στο Νομό, καθώς και μέσω των κυβερνητικών και επιχειρηματικών επαφών που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε επαρχίες της Κίνας τον περασμένο Νοέμβρη.

Με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση των κρητικών προϊόντων στην αχανή αγορά της Κίνας, και προκειμένου να συσφιχθούν και να εδραιωθούν οι συνεργασίες ανάμεσα στη Νομαρχία Ηρακλείου και επαρχίες της Κίνας που έχουν ήδη αναπτυχθεί, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου συμμετέχει με δικό της περίπτερο στη διεθνή έκθεση ελαιολάδου Oil China 2010 που διοργανώνεται από τις 24 έως τις 26 Απριλίου στη Σαγκάη της Κίνας. Στο περίπτερο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου θα εκθέσουν τα προϊόντα τους οι τέσσερις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών του Νομού, καθώς και πέντε ιδιώτες επιχειρηματίες ελαιολάδου, που ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα της Νομαρχίας Ηρακλείου.

Η Oil China αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση για το ελαιόλαδο και το εδώδιμο λάδι στην Κίνα, και μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις όλης της Ασίας, προσφέροντας τη δυνατότητα ανάδειξης και προώθησης του ελαιολάδου, ως βασική διατροφική αξία. Η Oil China ως η μόνη επαγγελματική έκθεση για το ελαιόλαδο στην Κίνα, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την προώθηση του κρητικού ελαιολάδου και την εξεύρεση συνεργασιών για εξαγωγή του στην Κίνα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αναδυόμενη καταναλωτική αγορά του πλανήτη.

paseges.gr

::food industry news:: Τι συμβαίνει με την Creta Farm;

http://www.italia.gr/db/articleimg/00005059.jpg
Των Νίκου Χρυσικόπουλου και Ρόης Χάικου
Την αδυναμία ελέγχου του συστήματος πιστοποιήσεων που κατά καιρούς παρέχουν ελληνικοί ιατρικοί σύλλογοι και εταιρείες σε δεκάδες καταναλωτικά προϊόντα και κυρίως τρόφιμα, φέρνει στην επιφάνεια η αντιπαράθεση της Creta Farm με ιατρικούς φορείς και συλλόγους.

Αν και η κρητική βιομηχανία για μακρό διάστημα προωθούσε (χρησιμοποιώντας μάλιστα και σχετική σήμανση) ορισμένες σειρές αλλαντικών, αξιοποιώντας την αναγνώριση τους από τις δύο ιατρικές εταιρείες ως προϊόντα που συμβάλουν στην πρόληψη διάφορων παθήσεων μέσω της μέγιστης δυνατής υποκατάστασης του ζωικού λίπους με ελαιόλαδο, τόσο η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αλλά και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία ζήτησαν να σταματήσει η χρήση του ονόματος και του λογοτύπου τους για την προώθηση των συγκεκριμένων προϊόντων.

Ως αιτία, προέβαλλαν την πρόθεσή τους να «διαφυλαχθεί το κύρος τους, αφού δεν διαθέτουν τους μηχανισμούς ελέγχου των πιστοποιούμενων προϊόντων, ούτε του τρόπου προβολής τους», κάτι που βεβαίως δεν τις εμπόδισε αρχικά να παρέχουν την αποδοχή τους στα συγκεκριμένα αλλαντικά και την άδεια της σχετικής σήμανσης.

Πρόκειται για μια πρακτική, η μεθοδολογία και η διαδικασία της οποίας δεν είναι σαφές στους καταναλωτές με ποιόν ακριβώς τρόπο πραγματοποιείται, παρά το ότι δεκάδες προϊόντα κατακλύζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ με την «αιγίδα» διαφόρων ιατρικών ενώσεων και χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει τοποθέτηση του Υπουργείου Υγείας ή άλλων αρμόδιων κρατικών φορέων.

Οι ιατρικές εταιρείες, μάλιστα, τονίζουν πως άρουν την αναγνώριση που παρείχαν «στο πλαίσιο της εναρμόνισής τους με πρακτικές που ακολουθούν μεγάλες διεθνείς επιστημονικές ενώσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, η Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία κ.ά.», ουσιαστικά αμφισβητώντας ευθέως αντίστοιχες αναγνωρίσεις που έχει λάβει η Creta Farm κυρίως στις ΗΠΑ και την Ισπανία.

Η Creta Farm θεωρώντας πως βάλλεται η αξιοπιστία της κινήθηκε νομικά κατά της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ωστόσο μια έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήρθε να ανατρέψει εκ νέου τα δεδομένα. Όπως έγινε γνωστό, βάσει εργαστηριακών ελέγχων που εμφανίζεται να διεξήγαγε το πανεπιστήμιο, το παριζάκι «Εν Ελλάδι» της Creta Farm έχει τελικά περισσότερα λιπαρά από τα υπόλοιπα και, φυσικά, πολλές παραπάνω θερμίδες.

Αξιοσημείωτο είναι πως η κρητική εταιρεία είχε παλαιότερα ανακοινώσει τη συνεργασία της με το Αριστοτέλειο για τον έλεγχο της ποιότητας του τελικού προϊόντος ενώ στο διοικητικό της συμβούλιο μετέχει σήμερα ομότιμος καθηγητής του βορειοελλαδίτικου πανεπιστημίου.

Τι απαντά η εταιρεία

Από την πλευρά τους οι επικεφαλής της Creta Farm δηλώνουν αποφασισμένοι να εξαντλήσουν κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία της φήμης της εταιρείας τους και αμφισβητούν ευθέως την έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

«Πρόκειται για στημένο παιχνίδι των ανταγωνιστών μας», αναφέρει στο Capital.gr ο κ. Κώστας Δαμαζάκης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Creta Farm, σημειώνοντας ότι το επόμενο βήμα είναι να υποβληθούν μηνύσεις και αγωγές, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει ποιους εννοεί. Η διοίκηση επικαλείται τις εγκρίσεις που έχει λάβει από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, την Πανευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, τον Έλεγχο Φαρμάκων και Τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) που υποστηρίζουν τη χρήση του ελαιόλαδου ως κύριο λιπίδιο της διατροφής αντί για ζωικό λίπος. Αναφορικά με τη μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου γίνεται από την εταιρεία λόγο για «ανυπόγραφη έρευνα, για την οποία θα υπάρξουν ποινικές ευθύνες».

Όπως διακηρύττει σε όλους τους τόνους η Creta Farm, η καινοτομία της εταιρείας να προχωρήσει στη μέγιστη δυνατή υποκατάσταση ζωικού λίπους με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στα προϊόντα της, ευθυγραμμίζεται με τις κατευθυντήριες οδηγίες εγκύρων διεθνών φορέων υγείας, όπως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος συνιστά τον έλεγχο της κατανάλωσης λίπους (λιγότερο του 30% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης) καθώς και την αντικατάσταση των περισσοτέρων κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα φυτικά έλαια (ελαιόλαδο).

Απώλεσε τα πρωτεία

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που η εταιρεία επιχειρεί το μεγάλο της άνοιγμα εκτός συνόρων, με επίκεντρο τις ΗΠΑ όπου προωθεί συμφωνίες με μεγάλες αλυσίδες για να τοποθετηθούν τα προϊόντα της στα ράφια και τους πάγκους γνωστών σούπερμαρκετ.

Ενώ όμως η διοίκηση ήταν απασχολημένη με τα σχέδια στις ξένες αγορές, το περασμένο φθινόπωρο ο μεγάλος της αντίπαλος, Υφαντής, πραγματοποίησε μεγάλη αντεπίθεση με αιχμή τον... Gummy Bear. Έχοντας εξασφαλίσει τα δικαιώματα του γνωστού παιδικού τραγουδιού, εξαπέλυσε μια ευρύτατη διαφημιστική καμπάνια η οποία απέδωσε τα μέγιστα και έφερε ξανά την ιστορική αλλαντοβιομηχανία στην πρώτη θέση της αγοράς, με την Creta Farm –που μέχρι πρότινος κρατούσε με βραχεία κεφαλή τα ηνία– να αναζητά τρόπους αντίδρασης. Στο παριζάκι που αποτελεί το πιο δυναμικό προϊόν της συγκεκριμένης αγοράς, το προϊόν της Υφαντής κέρδισε 30% μερίδιο αγοράς.

Το τζίρο της ελληνικής αγοράς αλλαντικών που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ σε αξία και τους 80.000 τόνους σε όγκο μοιράζονται οι Υφαντής, Creta Farm και Νίκας. Μέσα σε μια περίπου 15ετία η Creta Farm κατάφερε με τη χρήση του ελαιολάδου στα προϊόντα της να αποκτήσει μερίδιο κοντά στο 23% της αγοράς, έναντι περίπου 20% που είχαν αντίστοιχα οι έτεροι «παίκτες». Ύστερα όμως από την αντεπίθεση της Υφαντής, στην αγορά εκτιμάται πως η κρητική εταιρεία έχει απολέσει σημαντικό έδαφος. Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες τα μερίδια αγοράς στα ψυγεία των σουπερμάρκετ της χώρας φέρνουν την Υφαντής στην πρώτη θέση με 24% έναντι 19% της Creta Farm ΑΕ και 12% της Νίκας ΑΕ, ενώ τα υπόλοιπα μερίδια αντιστοιχούν σε άλλες μικρότερες εταιρείες και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Και περιβαλλοντικές αντιδράσεις

Φαίνεται όμως ότι οι τελευταίοι μήνες δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστοι για τη Creta Farm η οποία τώρα καλείται να αντιμετωπίσει περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τη χοιροτροφική μονάδα της στην περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου.

Τον Φεβρουάριο το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" κατέθεσε αναφορά στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για την επιβάρυνση του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη λειτουργία της Creta Farm. Στην αναφορά γίνεται λόγος μεταξύ άλλων για μη τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων της χοιροτροφικής μονάδας από τον οικισμό του Πρίνου, τη διάθεση των επεξεργασμένων αποβλήτων στον υπόγειο υδροφορέα και τη θάλασσα σε προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000, τη δυσοσμία και τις εκπομπές αερίων ρύπων και άλλες παραβιάσεις Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας που αφορούν την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της μονάδας.

Αλλά και η ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος» υποστηρίζει ότι το πρόβλημα που υφίσταται η περιοχή δεν μπορεί να προκαλείται από καμία άλλη μονάδα πλην αυτών της αλλαντοβιομηχανίας.

Η Creta Farm από την πλευρά της αποδίδει τις επιθέσεις που δέχεται σε τεράστια οικοπεδικά συμφέροντα που υπάρχουν στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει προκύψει ποτέ καμία περίπτωση ρύπανσης ή υποβάθμισης περιβάλλοντος, σε κανέναν από τους αλλεπάλληλους επίσημους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε επενδύσεις πάνω από 5 εκατ. ευρώ σε περιβαλλοντικά έργα αξιοποίησης αποβλήτων.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της προς τα τοπικά μέσα της Κρήτης, ανέφερε ότι οι ρύποι που προκύπτουν από τις παραγωγικές της δραστηριότητες δεν είναι επικίνδυνοι και αντιμετωπίζονται όλοι σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων που διαθέτει.

capital.gr

::food industry news::Cardico: Αγορά μετοχών από τον Ν. Καρδασιλάρη

http://www.euro2day.gr/dm_pictures/cardico000.jpg
Η Cardico ανακοινώνει ότι ο κ. Νικόλαος Καρδασιλάρης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, προέβη την 20/04/2010, σε αγορά 130.000 τμχ κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας, συνολικής αξίας 23.766,51 ευρώ.
euro2day.gr

::food news:: Στο ίδιο έργο θεατές.

Μόλις 0,5% αύξηση παρουσίασαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2009 – Φεβρουαρίου 2010 οι...... τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα . Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών εντοπίζονται στο αιγοπρόβειο κρέας (+2,6%) και το ελαιόλαδο (+2,6%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις έχουν να κάνουν με τα φρούτα (-7,5%) και τα δημητριακά (-3,6%).

agroschannel.com

::olive oil news:: «Τσιμπάει» η τιμή στο ελαιόλαδο


Ανοδική πορεία ακολουθεί τις τελευταίες ημέρες η τιμή του εξαιρετικού ελληνικού παρθένου ελαιολάδου, μετά από μια περίοδο «ύφεσης», που ξεκίνησε πριν και συνεχίστηκε έπειτα από τις γιορτές του Πάσχα. Η τελευταία δημοπρασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κροκεών αποτυπώνει το κλίμα.

Κατά την δημοπρασία που πραγματοποίησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κροκεών Λακωνίας στις 9 Απριλίου το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πουλήθηκε προς 2,42 ευρώ το κιλό. Η συνολική ποσότητα του προϊόντος άγγιξε τα 60.000 κιλά.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, στην Κρήτη κυμάνθηκαν από 2,10-2,25 ευρώ, στην Πελοπόννησο μεταξύ 2,20-2,34 ευρώ, ενώ ελαφρά χαμηλότερες 2,10-2,20 ήταν στην Λέσβο. Στην Ισπανία, αυξήθηκαν ελαφρά σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου (+3%) και η μέση τιμή κυμάνθηκε στα 2,15, η μέγιστη που αντιστοιχεί με τις δικές μας ποιότητες (οξ.0,3) στο 2,37 και η ελάχιστη στο 2,03 ευρώ.

paseges.gr

::sugar news:: Εισαγωγές 45.000 τόνων ζάχαρης για την ΕΒΖ φέτος

http://www.agronews.gr/images/stories/fytika/zaxari_egatastaseis.jpg
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ακριβής ποσότητα ζάχαρης που θα εισαγάγει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), προκειμένου να καλύψει την ποσόστωση της ελληνικής καλλιέργειας τεύτλων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ, Λάμπρο Χαραλάμπους, oι πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα μετέτρεψαν δεκάδες στρέμματα χωραφιών σε μικρές «λίμνες» και πολλές εκτάσεις παραμένουν πλημμυρισμένες, με αποτέλεσμα η καλλιέργεια «να πάει πίσω». Ως εκ τούτου, η εταιρεία αναμένεται να εισαγάγει περίπου 45.000 τόνους και ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εταιρείες παραγωγής και εμπορίας ζάχαρης από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, προκειμένου να αναλάβουν φασόν παραγωγή ζάχαρης για λογαριασμό της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η ποσόστωση της ΕΒΖ για παραγωγή ζάχαρης είναι 158.000 τόνοι, ωστόσο οι ποσότητες αυτές δεν αναμένεται να επιτευχθούν, καθώς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δεν ξεπερνούν τα 135.000 στρέμματα.

Πιο συγκεκριμένα, φέτος αναμένεται να καλλιεργηθούν περίπου 135.000 στρέμματα, έναντι στόχου για 225.000. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, συμβάσεις για καλλιέργεια υπήρχαν για περισσότερα από 185.000 στρέμματα αλλά πολλά από αυτά «πνίγηκαν» στο νερό. Μάλιστα, η μεγαλύτερη ζημία λόγω των πλημμυρών εντοπίζεται σε περιοχές της Ορεστιάδας και των Σερρών.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η φετινή περίοδος σποράς πλησιάζει στη λήξη της, καθώς τα τεύτλα μπορούν να σπαρθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαΐου, φαίνεται ότι καθιστά αναγκαίο κακό τις εισαγωγές περίπου 45.000 τόνων ζάχαρης (φασόν παραγωγή από χώρες της ΕΕ), αν και η τελική ποσότητα θα οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, με βάση τις παρούσες συνθήκες, στο Πλατύ εκτιμάται ότι θα καλλιεργηθούν 60.000 στρέμματα, έναντι των απαιτούμενων 100.000, στις Σέρρες 33.000, στη Λάρισα 18.500, στην Ορεστιάδα 17.000 και στην Ξάνθη 5.000 στρέμματα.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι σταθερή παραμένει η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ότι «αν λόγω εξωγενών παραγόντων, όπως παρατεταμένες βροχοπτώσεις, επηρεαστεί η συγκομιδή των τεύτλων και η απόδοση ζαχαρικού τίτλου (pol), τότε οι παραγωγοί θα πληρώνονται για απόδοση 8 pol στην τιμή των 12».

agronews.gr

::olive oil news::Καλύτερες τιμές φέτος στο ελαιόλαδο αλλά δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς

Καλύτερες τιμές φέτος στο ελαιόλαδο αλλά δεν ικανοποιούν τους  παραγωγούςΑνοδική πορεία ακολουθεί η τιμή ελαιολάδου αν και βέβαια υπολείπεται κατά πολύ από το να γίνει «ελκυστική» για τον παραγωγό. Οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι από την τιμή που πουλάνε το προϊόν τους και προσπαθούν σε κάθε περιοχή να κάνουν μια διερεύνηση των πλεονεκτημάτων που έχει το ελαιόλαδο που παράγουν, ώστε να υπάρξει μια καλύτερη προοπτική για το μέλλον. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Νίκος Μιχελάκης «στην Κρήτη εξετάζουμε τα πλεονεκτήματα που έχουμε από την κρητική διατροφή και τη χρήση του ελαιολάδου στα εστιατόρια. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην αύξηση της κατανάλωσης του προϊόντος και μιλάμε για μια περιοχή που κατακλύζεται από τουρισμό κάθε καλοκαίρι. Ακόμη η συνεργασία μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Εκπαίδευσης, δείχνει ότι μπορεί να προχωρήσει και μπορεί να καταστεί πολύ αποδοτική στα θέματα της ανάδειξης της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής σημασίας της ελιάς και της υγιεινής αξίας της Κρητικής διατροφής και του παρθένου ελαιολάδου».

«Όσο περνάει ο καιρός και λιγοστεύουν τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα στην παγκόσμια αγορά τόσο τα ελληνικά ελαιόλαδα θα πουληθούν σε καλύτερη τιμή», λέει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας κ. Νίκος Προκοβάκης. Η τελευταία δημοπρασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κροκεών αποτυπώνει το κλίμα. Κατά την δημοπρασία που έγινε στις 9 Απριλίου, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πουλήθηκε προς 2,42 ευρώ το κιλό. Η συνολική ποσότητα του προϊόντος άγγιξε τα 60.000 κιλά.
«Για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα αυτές ήταν οι τιμές, δεν έγινε κάτι ξεχωριστό στις Κροκεές για να μας ξαφνιάσει», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας. Όπως εκτιμά ο κ. Προκοβάκης η τιμή μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσει τα 2,20 ευρώ το κιλό. «Αυτή η τιμή βέβαια δεν καλύπτει τις ανάγκες του Έλληνα παραγωγού, αλλά αν θυμηθεί κανείς ότι πέρσι είχαμε 1,90, τα 2 και 2,10 ευρώ είναι σαφώς καλύτερη τιμή σε σχέση με πέρσι. Η μεσοσταθμική τιμή για όλη την Ελλάδα φέτος είναι υψηλότερη από πέρσι».
Όσον αφορά την Ισπανία, την υπ΄ αριθμόν ένα ελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας εκτιμά ότι «η αύξηση της παραγωγής ισπανικού ελαιόλαδου θα είναι ελαφρώς μικρότερη της αναμενόμενης. Μέχρι τώρα υπολογίζανε ότι η φετινή ισπανική παραγωγή ελαιολάδου θα έφτανε τους 1.400.000 τόνους, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα η παραγωγή θα φτάσει γύρω στους 1.200.000 τόνους. Το σίγουρο είναι ότι θα έχουν πολύ χειρότερη ποιότητα και θα αναγκαστούν να αποσμώσουν περίπου 400.000 τόνους».
Για την παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή της Κρήτης εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά καλή. «Εφόσον η ανθοφορία εξελιχθεί καλώς και η δακοκτονία πάει καλά θα πρέπει να έχουμε μια καλύτερη παραγωγή σε σχέση με την περσινή. Φέτος είχαμε ζεστό χειμώνα και είχαμε μια πρώιμη άνθιση και δεν ξέρουμε αν θα οδηγήσει σε φυσιολογική εξέλιξη της καρποφορίας», δηλώνει ο κ. Μιχελάκης.

Εκδηλώσεις του ΣΕΔΗΚ για το ελαιόλαδο
Εξαιρετική επιτυχία σημείωσαν οι Περιηγητικές Εκδηλώσεις Εκπαιδευτικών «Δρόμοι της Ελιάς» που οργανώθηκαν το Σάββατο, 17 Απριλίου, στον Νομό Λασιθίου, ενώ ανάλογες Εκδηλώσεις προετοιμάζονται και στο Ηράκλειο. Στο μεταξύ ξεπέρασαν τα αναμενόμενα οι συμμετοχές αλλά και ο ενθουσιασμός στον Διαγωνισμό Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής «Στειακές και Γεραπετρίτικες Γεύσεις», που έγιναν την ίδια ημέρα στο Μόχλος.
Οι Εκδηλώσεις αυτές, που οργανώθηκαν από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, την Νομαρχία και ΤΕΔΚ Λασιθίου, καθώς και τους Δήμους Σητείας, Ιεράπετρας, Αγ. Νικολάου και Νεάπολης σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής, Πολιτισμού και Αγωγής Υγείας Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Ν. Λασιθίου, αποτελούν συνέχεια παρόμοιων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν ήδη με μεγάλη επιτυχία στα Χανιά και στο Ρέθυμνο και θα ακολουθηθούν από ανάλογες που σχεδιάζονται για τον Νομό Ηρακλείου.
Οι Εκδηλώσεις του Ηρακλείου θα επικεντρωθούν στις ζώνες των Δήμων Ρούβα, Ζαρού και Γόρτυνας και θα περιλάβουν επισκέψεις σε Αρχαιολογικά Μνημεία, Μνημειακά Ελαιόδεντρα και Μουσεία Ελιάς καθώς και Ημερίδα και Διαγωνισμό Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής που θα γίνουν στον Δήμο Ρούβα στην Γέργερη.
Στις Εκδηλώσεις του Λασιθίου, που πραγματοποιήθηκαν στην ζώνη Καβούσι, Πλάτανος, Μόχλος συμμετείχαν πάνω από 60 Εκπαιδευτικοί της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Λασιθιου, ενώ στον διαγωνισμό Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής έλαβαν μέρος συνολικά 71 Οικοκυρές από τις περιοχές Ιεράπετρας και Σητείας.
Το πρόγραμμα των Εκδηλώσεων στο Λασίθι περιέλαβε επίσκεψη στην Μνημειακή στον Αζοριά, Ημερίδα με θέμα «Ελιά και Λάδι στα Σχολεία», που έγινε στο Καβούσι, ξεναγήσεις εξ αποστάσεως» για τους Μινωικούς οικισμούς στα νησιά Ψείρα και Μόχλος και παρακολούθηση του διαγωνισμού «Στειακές και Γεραπετριτικες Γεύσεις» στο Μόχλος.

Επίσκεψη στην Μνημειακή Ελιά του Αζοριά
Οι Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στις Εκδηλώσεις μετακινηθήκαν το πρωί του Σαββάτου από την Σητεία, την Ιεράπετρα και Αγ, Νικόλαο με πούλμαν που διέθεσαν οι Δήμοι και έφθασαν στο Καβούκι οπού με την βοήθεια 15 ΙΧ αυτοκινήτων που προσφέρθηκαν από τους Κατοίκους Καβουσίου, μεταφέρθηκαν στον Αζοριά. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μαστορακης, ο Αντιδήμαρχος κ. Τσικαλουδακης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Μπαχλιτζανάκης και ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΙΚ κ. Μιχελάκης, οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τα χαρακτηριστικά της άνω των 3000 ετών Ελιάς αλλά και τα σχεδία που υπάρχουν για την μελλοντική ανάπλαση του χώρου.

Η Ημερίδα « Ελιά και Λάδι στα Σχολεία»
Μετά την επίσκεψη στον Αζοριά οι Εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στο Καβούσι όπου στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα «Ελιά και Λάδι στα Σχολεία» παρουσία του Νομάρχη Λασιθίου κ. Αναστασάκη και του Δημάρχου Ιεράπετρας κ. Μαστοράκη ο οποίος συντόνισε και τις εργασίες. Στην Ημερίδα παραβρεθήκαν επίσης και οι Δ/ντές της Δ/θμιας κ. Βασιλάκης και της Π/θμιας κ. Σολυδάκης καθώς και η Γεν. Γραμματέας της Νομαρχίας Λασιθιου κ. Ε. Μπρεδάκη. Χαιρετισμό στην Ημερίδα απέστειλαν ο Υφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης κ. Καρχιμάκης και ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Ι. Πλακιωτάκης.
Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε η παρουσίαση των προγραμματισμένων εισηγήσεων για την Κρητική και Μεσογειακή Διατροφή από τον Καθ. ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας κ. Γ. Φραγκιαδακη και για την Περιβαλλοντική και Πολιτιστική σημασία της Ελαιοκομίας και των Μνημειακά Ελαιόδεντρων από τον Δρ. Νίκο Μιχελάκη Επιστ. Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ. Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν οι προτάσεις για την συνεργασία Σχολείων και Αυτοδιοίκησης για την Ελιά και το Ελαιόλαδο από τις Υπεύθυνες Αγωγής Υγείας κυρίες Πεδιαδίτη και Λιανά.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση στην οποία τεθήκαν σημαντικά θέματα και διατύπωση των τελικών συμπερασμάτων.

Τα Συμπεράσματα της Ημερίδας
Τα συμπεράσματα της Ημερίδας όπως τα συνόψισε ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Μιχελάκης εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής είχαν ως εξής:
Η Ελαιοκομία μαζί με το Τουρισμό αποτελούν τους δυο βασικούς πυλώνες της οικονομίας και απασχόλησης για το νησί και γι αυτό όλοι έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων τους.
Η συνεργασία μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Εκπαίδευσης από το ενδιαφέρον των δυο πλευρών σε όλους τους Νομούς, δείχνει ότι μπορεί να προχωρήσει και μπορεί να καταστεί πολύ αποδοτική στα θέματα της ανάδειξης της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής σημασίας της ελιάς και της υγιεινής αξίας της Κρητικής διατροφής και του παρθένου ελαιόλαδου με πολλές και ποικίλες δράσεις
Στον τομέα της Υγείας πρέπει προβληθεί η παραδοσιακή Κρητική διατροφή που έχει σαν βάση το παρθένο ελαιόλαδο και να αντιδιασταλεί από το κατασκευασμένο πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής, που προτείνει οποιοδήποτε ελαιόλαδο και επομένως και τα ύποπτα ραφιναρισμένα. Πρέπει επίσης να επισημανθεί η αποφυγή προτίμησης στις Ταβέρνες φαγητών και τηγανητών που παρασκευάζονται με σπορέλαια και πολυχρησιμοποιημένα οπότε είναι επιβλαβή και επικίνδυνα για την υγεία
Στον τομέα του Πολιτισμού προέχει η ανάδειξη και αξιοποίηση των 25 Αρχαιολογικών Μνημείων και Μνημειακών Ελαιοδέντρων, που έχει ήδη επισημάνει και ανάδειξη ο ΣΕΔΗΚ, με επιτόπια προβολή και έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Μπορούν να γίνουν ενημερωτικές δράσεις, επιδείξεις και επισκέψεις των Σχολείων σε αυτά σε συνεργασία με τον ΣΕΔΗΚ και τους Δημους, ώστε να υπάρξει υψηλότερη αποτελεσματικότητα των δράσεων.
Στον τομέα του Περιβάλλοντος πρέπει να επισημανθεί ο θετικός ρόλος των ελαιώνων ως φυσικού δάσους της Κρήτης και ο αρνητικός ρόλος ακαταλλήλων και ακραίων φυτοπροστατευτικων δράσεων, της χρήσης ζιζανιοκτόνων και μη ορθής διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιουργείων.

Ξεναγήσεις στους Μινωικούς Οικισμούς στην Ψείρα και Μόχλος
Οι Εκπαιδευτικοί μετά την επίσκεψη στην Ελιά στον Αζοριά και την Ημερίδα στο Καβούκι ακολουθώντας την διαδρομή των Δρόμων της Ελιάς του προγράμματος, μετακινήθηκαν στον Πλάτανο, όπου δίπλα στο «Καφέ Πανόραμα» υπάρχει εγκατεστημένη από τον ΣΕΔΗΚ εικονογραφημένη πινακίδα σχετικά με τον Μινωικό οικισμό στην Ψείρα και τα αξιόλογα ελαιοκομικά ευρήματα που βρέθηκαν εκεί.
Στην θέση αυτή, με θέα την Ψείρα έγινε ξενάγηση, «εξ αποστάσεως» από τον Dr. Tom Brogan Αρχαιολόγο Δ/ντη του Κέντρου Αρχαιολογίας Π. Άμμου, για τον Μινωικό οικισμό που άκμασε πριν χιλιετίες στην Ψείρα και τα σχετικά με την Ελιά και το Ελαιόλαδο ευρήματα που έχουν βρεθεί εκεί.
Η διαδρομή συνεχίστηκε καταλήγοντας στο Μόχλος, όπου μπροστά στην Εικονογραφημένη πινακίδα του ΣΕΔΗΚ, που έχει τοποθετηθεί εκεί μεταξύ των Ταβερνών, και θέα το νησί του Μόχλου, οι Εκπαιδευτικοί ενημερωθήκαν και πάλι από τον κ. Brogan, για τα πολύ και σημαντικά στοιχεία του Μινωικού οικισμού στο νησί του Μόχλου και τα αξιόλογα ελαιοκομικά ευρήματα που βρέθηκαν εκεί.

Σταύρος Παϊσιάδης

agrotypos.gr

::food news:: Νέα σειρά προϊόντων Carrefour χωρίς γλουτένη

http://www.carrefour.gr/_gfx/carrefour_logo.gif
Ο Όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος πρωτοπορεί και πάλι λανσάροντας τη νέα σειρά προϊόντων Carrefour χωρίς γλουτένη, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, δηλαδή τη δυσανεξία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη που περιέχεται στα δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη).

Μία ποικιλία από 16 διαφορετικά προϊόντα Carrefour χωρίς γλουτένη διατίθεται στα καταστήματα Carrefour σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας έτσι τις διατροφικές απαιτήσεις και ανάγκες ακόμα περισσότερων καταναλωτών.

Είναι η πρώτη φορά που μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ διαθέτει στο καταναλωτικό κοινό προϊόντα χωρίς γλουτένη, τα οποία, μέχρι τώρα, μπορούσε κανείς να προμηθευτεί μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα διατροφής ή το διαδικτύο.

Τα νέα προϊόντα Carrefour χωρίς γλουτένη προσφέρονται σε χαμηλές τιμές και διαθέτουν ευδιάκριτη συσκευασία, ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμα στο ράφι.

Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι συνοδεύονται από την πιστοποίηση FACE του Πανευρωπαϊκού Συλλόγου Ατόμων Πασχόντων από Κοιλιοκάκη (Association of European Coeliac Societies) και την εγγύηση της Γαλλικής Οργάνωσης για Δυσνεκτικούς στη Γλουτένη.

Μέλος του πανευρωπαϊκού συλλόγου ατόμων πασχόντων από κοιλιοκάκη είναι και η Ελληνική Εταιρεία για την Κοιλιοκάκη, της οποίας η Carrefour Μαρινόπουλος είναι ενεργός υποστηρικτής.

Περισσότερες πληροφορίες για τους συντάκτες:

Η νέα σειρά προϊόντων Carrefour χωρίς γλουτένη περιλαμβάνει τα ακόλουθα 16 είδη από καλαμπόκι και ρύζι:

• Προψημένες μπαγκέτες (2 τμχ.)

• Προψημένη βάση πίτσας (250 γραμ.)

• Ψωμί του τοστ φυσική γεύση (310 γραμ.)

• Ψωμί του τοστ με ριζάλευρο ολικής αλέσεως (480 γραμ.)

• Ψωμί του τοστ με ριζάλευρο (480 γραμ.)

• Ψωμί του τοστ βιενέζικό (330 γραμ.)

• Μαγκνταλένες (88 γραμ.)

• Μαγκνταλένες με κομμάτια σοκολάτας (88 γραμ.)

• Προψημένα κρουασάν (300 γραμ.)

• Προψημένα κρουασάν σοκολάτας (170 γραμ.)

• Κέικ με σοκολάτα (225 γραμ.)

• Ζυμαρικά σπαγγέτι (500 γραμ.)

• Ζυμαρικά βίδες (500 γραμ.)

• Ζυμαρικά πένες (500 γραμ.)

• Μπισκότα με επικάλυψη σοκολατας γάλακτος (125 γραμ.)

• Μπισκότα σαμπλέ με βατόμουρο (125 γραμ.)

::food news:: Επεκτείνονται οι καλλιέργειες ροδιάς


Επειδή, ακριβώς, τα λόγια περισσεύουν, ορισμένοι απ’ αυτούς αποφάσισαν να δοκιμάζουν μόνοι τους, τις τύχες τους, σε νέες άγνωστες στο ευρύ κοινό καλλιέργειες. Μία απ’ αυτές που μάλλον είναι της μόδας τελευταία είναι και η ροδιά. Στους κήπους, στους φράχτες, στα αμπέλια στα χωριά του νομού υπάρχουν ήδη ροδιές. Επομένως, η ροδιά δεν είναι άγνωστη στα Τρίκαλα.

Από τη συγκεκριμένη πραγματικότητα μέχρι της εκτεταμένες καλλιέργειες ροδιάς υπάρχει μία μεγάλη απόσταση την οποία όμως αποφάσισαν να διανύσουν τολμηροί Τρικαλινοί παραγωγοί.

Ένας από τους πρώτους ο κ. Κώστας Κασσόπουλος ο οποίος στην περιοχή του Παλαιοπύργου ήδη έχει φυτέψει 640 ροδιές σε περιβόλι και σκοπεύει να φυτέψει άλλες τόσες. Όπως αναφέρει ο ίδιος, στο νομό Τρικάλων, οι συνολικές εκτάσεις με ροδιές που φυτεύτηκαν τα τελευταία χρόνια είναι μεταξύ 200 και 300 στρεμμάτων. Να διευκρινιστεί ότι μιλάμε μόνο για τους παραγωγούς και όχι για τους επιχειρηματίες οι οποίοι τους τελευταίους μήνες προχώρησαν σε καλλιέργεια ροδιές σε μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή του δήμου Πελινναίων.

Αντέχει στο κρύο
Ο σημαντικότερος περιοριστικός παράγοντας του κλίματος της περιοχής είναι ο ψυχρός χειμώνας, αφού υπάρχει κίνδυνος παγετού. Εκτιμάται, όμως, ότι στις περιοχές που εγκαταστάθηκαν ροδιές ο ενδεχόμενος παγετός δεν αποτελεί κίνδυνο. Επιπλέον, η ροδιά μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες που φτάνουν έως τους -17οC, αν και σε τέτοια θερμοκρασία το φυτό δεν θα μπορέσει να δώσει παραγωγή.
Όσον αφορά το έδαφος, ο μοναδικός περιοριστικός παράγοντας για την εγκατάσταση της φυτείας είναι η δυνατότητα άρδευσης.

Η διάρκεια παραγωγικής ζωής της ροδιάς φτάνει τα 25 με 30 χρόνια. Η δημιουργία του κατάλληλου σχήματος έχει μεγάλη σημασία και επιτυγχάνεται με συγκεκριμένο κλάδεμα διαμόρφωσης, που πραγματοποιείται το πρώτο και δεύτερο έτος. Η παραγωγή ξεκινά από το 2ο έτος αλλά είναι εμπορεύσιμη από το 3ο ή 4ο έτος. Η συλλογή πραγματοποιείται με το χέρι και επαναλαμβάνεται δύο ή τρεις φορές σε μια παραγωγική περίοδο.

Οι τιμές
Οι τιμές για τον καρπό της ροδιάς είναι πολύ ικανοποιητικές. Κυμαίνονται από 30 λεπτά μέχρι 1,2 ευρώ το κιλό. Η διάθεση της παραγωγής είναι διασφαλισμένη. Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και ήδη έχουν αρχίσει να λειτουργούν αποχυμωτήρια στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Να μπει στα σχέδια βελτίωσης
Ο κ. Κασσόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη να ενταχθεί η καλλιέργεια της ροδιάς στα σχέδια βελτίωσης προκειμένου να αγρότες να μπορέσουν να καλύψουν μέρος του κόστους καλλιέργειας. Επίσης, προτείνει στην ΕΑΣ Τρικάλων να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να διαδοθεί η ροδιά στο νομό μας.

ΠΗΓΗ: Η ΕΡΕΥΝΑ

paseges.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr