http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food news:: Λιγότερα τρόφιμα εξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση

http://www.agronews.gr/images/stories/proionta/trofima-syskeuasia.jpg
Με διψήφια νούμερα μειώθηκαν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές τροφίμων και ποτών πέρυσι, λόγω της μειωμένης ζήτησης. Αυτό προκύπτει από έκθεση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (CIIA) για το 2009.

Όλες οι κατηγορίες έχουν πληγεί, ενώ η μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται στο συμπυκνωμένο γάλα (-33%) και το χοιρινό (-21%). Διψήφια ήταν η πτώση και για τα οινοπνευματώδη και κρασιά, τα κατεψυγμένα ψάρια, το τυρί, τα νερά και το ελαιόλαδο.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, τα ποτά και τα κατεργασμένα τρόφιμα (είδη αρτοποιίας, γλυκά, ζυμαρικά και έτοιμα γεύματα) συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν τα 60% των εξαγωγών της ΕΕ και να συμβάλλουν στο θετικό εμπορικό της ισοζύγιο. Οι ΗΠΑ είναι με διαφορά ο σημαντικότερος προορισμός για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά.


agronews.gr


::tomato news:: Καθιέρωση ενιαίας σύμβασης για τη βιομηχανική ντομάτα

ImageΛεπτομέρειες για την απόφαση που αφορά τη βιομηχανική ντομάτα δίνει με ανακοίνωσή της η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή. Σύμφωνα με την απόφαση υπ’ αριθμόν 271172/23.04.2010 Εγκύκλιος του ΥΠΑΑΤ, καθιερώνεται και ενσωματώνεται στην ΚΥΑ αριθμ. 278486/05.03.2008, Ενιαίος Τύπος Σύμβασης Μεταποίησης για το εν λόγω προϊόν, που περιλαμβάνει τουλάχιστον :
• Τους όρους πληρωμής της αξίας της πρώτης ύλης που είναι η καταβολή προκαταβολής του 40% της εν λόγω αξίας εντός 60 ημερών από το τέλος του μήνα παράδοσης και εξόφληση του υπόλοιπου ποσού το αργότερο μέχρι την 31.01.2011.
• Για τη διασφάλιση της πληρωμής της πρώτης ύλης βιομηχανικής τομάτας που θα παραδώσουν οι παραγωγοί στο πλαίσιο σύμβασης μεταποίησης, την υποχρέωση των μεταποιητών να εκδώσουν εγγυητική επιστολή τράπεζας υπέρ της συμβαλλομένης Ο.Π. για ποσό που αντιστοιχεί κατ΄ εκτίμηση στην αξία της παραδοθείσας πρώτης ύλης που έχει συμφωνηθεί στην εν λόγω σύμβαση μεταποίησης, εντός 15 ημερών από την ημερομηνία υπογραφής αυτής.

Η εγγυητική επιστολή εκπίπτει υπέρ της συμβαλλόμενης Ο.Π. σε πρώτη ζήτηση αυτής στηνπερίπτωση που ο μεταποιητής δεν έχειεξοφλήσει ολοσχερώς την αξία της παραδοθείσας για μεταποίηση πρώτης ύλης μέχριτην 31.01.2011.

Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, επιτρέπεταιη σύναψη Συμπληρωματικής Σύμβασης Μεταποίησης ως προς την ποσότητα και μέχριτου ποσοστού 20% κατ’ ανώτατο όριο της αρχικά συμφωνηθείσας ποσότητας, πουμπορεί να υπογραφθεί μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2010.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης εγγυητικής επιστολής όσοιεγκεκριμένοι μεταποιητές είχαν εξοφλήσειτην αξία της πρώτης ύλης, που παρέλαβαν το έτος 2009, μέχρι την 31.03.2010.

Στην ονομαστική κατάσταση των παραγωγών τομάτας που επισυνάπτεται στη Σύμβαση Μεταποίησης και όσον αφορά την έκταση που δηλώνει ο παραγωγός θα πρέπει να αναγράφεται και ο 13ψήφιος κωδικός αριθμός κάθε αγροτεμαχίου.

Όσον αφορά τους παραγωγούς, η κατάθεση τουαντιγράφου της Σύμβασης Μεταποίησης με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, μπορεί ναγίνει και μετά την 15η Μαΐου 2010 (καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης της ενιαίαςαίτησης) αλλά όχι αργότερα από 5 εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία τηςπρώτης παράδοσης της πρώτης ύλης όπως καθορίζεται στην εν λόγω ΣύμβασηΜεταποίησης.

Τέλος επισημαίνεται ότι το καθεστώς τηςσυνδεδεμένης ενίσχυσης για τις τομάτες που παραδίδονται για μεταποίηση από01.01.2011 εντάσσεται στο καθεστώς της Ενιαίας Ενίσχυσης.

agronews.gr

Ημερίδα για το γάλα στα Γιάννενα διοργανώνει ο ΣΕΚ


Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας με αφορμή την Ζωοτεχνία Ηπείρου 2010 διοργανώνει ημερίδα το Σάββατο 15-5-2010 και ώρα 11.30 π.μ. στην αίθουσα του ΕΑΝΚΙ (Λιμνοπούλα) στα Γιάννενα με θέμα: «Τα θρεπτικά ευεργετήματα από την κατανάλωση φρέσκου γάλακτος».

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας

11:00 - 11:30 Προσέλευση συμμετεχόντων

11:30 - 12:00 Χαιρετισμοί: Πρόεδρος ΣΕΚ κ. Πεβερέτος

Νομάρχης Ιωαννίνων Εκπρόσωπος ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ

12:00 - 12:15 Θέμα: «Οι ευεργητικές ιδιότητες του φρέσκου γάλακτος στον άνθρωπο»

Εισηγητής: Κοντομηνάς Μιχάλης, καθηγητής χημείας και τεχνολογίας τροφίμων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

12:15 - 12:30 Θέμα : «Εκτρεφόμενες φυλές και πληθυσμοί πρόβατων και αιγών

και δυνατότητες παραγωγής ποιοτικών προϊόντων στην Ήπειρο»

Εισηγητής: Γεωργούδης Ανδρέας, καθηγητής Γενετικής Βελτίωσης του ΑΠΘ , Αίγδα Χριστίνα Ερευνήτρια, Τράπεζα Γενετικού Υλικού ΕΘΙΑΓΕ., Ζώτος Ηλίας τ. Δντης ,Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ιωαννίνων.

12:30 - 12:45 Θέμα: « Η αγελαδοτοτροφία στην περιοχή της Ηπείρου »

Εισηγητής : Παπαδοπούλου Δέσποινα, Δόκτωρ χημικός , Αν. Δ/ντρια παραγωγής σε θέματα ποιότητας της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.

12:45 - 13:30 Ερωτήσεις - Τελικά συμπεράσματα - Λήξη Ημερίδας.

::fruit news:: Σε υποτονικούς ρυθμούς τα πορτοκάλια, αναμένεται αύξηση στην παραγωγή σε Βερίκοκα και Ροδάκινα.

Με υποτονικούς ρυθμούς συνεχίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι εξαγωγές πορτοκαλιών, γεγονός που οφείλεται στη μείωση της ζήτησης στις καταναλωτικές αγορές της Ευρώπης, κυρίως λόγω των ζεστών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν. Για τα υπόλοιπα προϊόντα...... (φράουλες, ακτινίδια, κ.α.) η ροή των εξαγωγών κυμάνθηκε σε κανονικά επίπεδα.

Οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες για τα θερινά φρούτα και τα λαχανικά. Όμως για τα καρπούζια χρειάζονται πιο υψηλές θερμοκρασίες. Η έναρξη συγκομιδής στα καρπούζια θα είναι πρωιμότερη και οι αναμενόμενες ποσότητες αρκετά μεγαλύτερες σε σχέση με πέρυσι. Διαφαίνεται μια προσαρμογή των τιμών παραγωγής στις συνθήκες της αγοράς και στις τιμές των καταναλωτικών αγορών. Στην ουσία η περίοδος εξαγωγής για τα καρπούζια αναμένεται να αρχίσει την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του INCOFRUIT, η αναμενόμενη παραγωγή της χώρας μας για τα νεκταρίνια αναμένεται να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Για τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα βερίκοκα θα είναι αυξημένη κατά 8% και 30% αντίστοιχα, έναντι μείωσης (από 1 μέχρι 5%) της συνολικής παραγωγής των ευρωπαϊκών κρατών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα από 1 έως 7/5/2010, είναι οι εξής:

  • Μανταρίνια: 31.419 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 20.625 τόνων

  • Πορτοκάλια: 222.518 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 189.567 τόνων

  • Λεμόνια: 326 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 333 τόνων

  • Γκρέιπ Φρούτ: 300 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 290 τόνων

  • Ακτινίδια: 45.430 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 37.981 τόνων

  • Αγγούρια: 19.141 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 16.958 τόνων

  • Μήλα: 12.401 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 6.881 τόνων

agroschannel.com

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr