http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food news:: Επιτροπή για μεσογειακό μοντέλο στη διατροφή;


ImageΤη σύσταση διυπουργικής επιτροπής, στην οποία συμμετέχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η οποία έχει ως αντικείμενο τη μελέτη των τρόπων ενίσχυσης και ανάπτυξης της ελληνικής διατροφής, που έχει ως βάση το μεσογειακό διατροφικό μοντέλο, αποκάλυψε στη Βουλή η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η εν λόγω επιτροπή έχει ολοκληρώσει τη πρώτη φάση των εργασιών της με ένα ενδιάμεσο πόρισμα, που αυτή τη στιγμή αξιολογείται από τα συναρμόδια υπουργεία (Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Τουρισμού, Εργασίας). Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτού του πορίσματος, το αρμόδιο υπουργείο Υγείας θα έρθει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές σε αυτή την κατεύθυνση.

Να σημειωθεί πως η δήλωση της υπουργού προέκυψε μετά από ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μ. Στρατάκη, σχετικά με την απαγόρευση των μερικώς υδρογονωμένων φυτικών λιπαρών (ή trans λιπαρών).

www.agronews.gr

«Πλήγμα» στο ευρωπαϊκό σιτάρι από τις βροχοπτώσεις


Σημαντικό πλήγμα στην εφετινή παραγωγή σιταριού επέφεραν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και πλημμύρες που έπληξαν αρκετές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης το περασμένο δεκαήμερο.

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τον βαρύ χειμώνα, συνεπάγονται πως μάλλον δεν θα υπάρχει μία καλής ποιότητας φετινή σοδειά από τις χώρες αυτές - γεγονός προφανώς θετικό για τη χώρα μας, αφού μερικά από τα κράτη αυτά, ιδίως η Ουκρανία, είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Ουκρανία, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, αναμένεται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψη για την εφετινή της σοδειά.

Την ίδια στιγμή, η Πολωνία, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα σταριών στην Κεντρική Ευρώπη, ήδη έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την εφετινή σοδειά σταριών, από τα 9,8 στα 9 εκατ. τόνους.

Στην Ουγγαρία πάλι οι καλλιεργητές σταριών και κριθαριού υπολογίζουν μια μείωση της τάξης του 15%, ιδίως στις νότιες και δυτικές περιοχές της χώρας.

Στη Σλοβακία το υπουργείο Γεωργίας της χώρας γνωστοποίησε ότι οι πλημμύρες προκάλεσαν αρκετές ζημιές, ενώ από πλευράς Τσεχίας εκτιμάται ότι επλήγησαν περί τα 100.000 στρέμματα με στάρια.Χαμηλά έχουν θέσει τον πήχη τον προσδοκιών τους και η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

www.paseges.gr


Νέο ΔΣ για το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων

http://www.agronews.gr/images/stories/content_images_old/biologika_diktyo_sbbe.jpg
Σε σώμα συγκροτήθηκε την Τρίτη 25 Μαΐου 2010, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων.

Να σημειωθεί ότι κατά την πέμπτη Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 17 Μαΐου, στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος πραγματοποιήθηκε λογοδοσία των πεπραγμένων του Δικτύου για το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος 2009 – Απρίλιος 2010, καθώς και την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκε ο απολογισμός δράσεων του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων, καθώς και ο οικονομικός απολογισμός του έτους 2009, ενώ έγινε ο προγραμματισμός των δράσεων του Δικτύου.

Το Δίκτυο πιστό στους στρατηγικούς του στόχους, θα πραγματοποιήσει για το επόμενο χρονικό διάστημα δράσεις, οι οποίες θα αφορούν τόσο την ενίσχυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των μελών του και την προώθηση του κλάδου των βιολογικών προϊόντων, όσο και την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα οφέλη και την προστιθέμενη αξία των βιολογικών.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Δημήτριος Συμεωνίδης Σ.Β.Β.Ε

Αντιπρόεδρος: Αθανάσιος Κουκάκης ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ ΑΕ

Γενικός Γραμματέας: Χρήστος Μουρτζιόπουλος VIVARTIA Α.Ε.

Οικονομικός Επόπτης: Πέτρος Δασόπουλος DASO Advanced Business Solutions

Μέλη: Νικολέτα Αυγήτα THINKGREEN, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ΒΙΟΑΓΡΟΣ ΑΕ και Βασίλης Αργυράκης ΑΡΓΥΡΑΚΗ ΑΦΟΙ ΑΕΒΕ TROFINO.

agronews.gr

::food news:: Πιο σαφείς ετικέτες, λιγότερες θερμίδες;

Το Κοινοβούλιο σκοπεύει να κάνει πιο σαφείς τις ετικέτες στα τρόφιμα ώστε οι βιαστικοί αγοραστές να κρίνουν καλύτερα τι να περιλάβουν στο καροτσάκι τους. Σύμφωνα με Ευρωβουλευτές το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να εμφανίζεται στην ετικέτα του μπροστινού μέρους είναι το περιεχόμενο σε ενέργεια, ακολουθούμενο από τα λιπαρά, υδατάνθρακες, ζάχαρη, αλάτι, πρωτεΐνες, ίνες και περιεχόμενο σε διαλιπαρά.

πηγή:www.europarl.gr

http://www.agroschannel.com/

::food industry news:: Νίκας: Συρρίκνωση ζημιών στο α' τρίμηνο 2010

http://www.euro2day.gr/dm_pictures/nikas003-big.jpg
Στα 0,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημιές στα αποτελέσματα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου της Νίκας στο α' τρίμηνο έναντι ζημιών 0,8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Αναλυτικά για τον όμιλο, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο πρώτο τρίμηνο του 2010 διαμορφώθηκε σε ευρώ 21,0 εκατ. έναντι ευρώ 23,1 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2009.

Ενισχυμένο κατά 3,3 μονάδες βάσης εμφανίζεται το μικτό περιθώριο κέρδους το οποίο διαμορφώθηκε σε 38,7% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών έναντι 35,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2009 ενώ την ίδια περίοδο το μικτό κέρδος του ομίλου υποχώρησε οριακά και ανήλθε σε ευρώ 8,1 εκατ.

Η βελτίωση του μεικτού περιθωρίου και του λειτουργικού κόστους συνέτειναν στην ενίσχυση του ενοποιημένου EBITDA, το οποίο ανήλθε σε ευρώ 1,8 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2010 έναντι ευρώ 1,3 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2009 σημειώνοντας αύξηση κατά 33,7%.

Κατά συνέπεια σημαντικά αυξημένο κατά 191,3% εμφανίζεται το ενοποιημένο EBIT το οποίο ανήλθε ευρώ 0,6 εκατ. έναντι ευρώ 0,2 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2009. Το EBT του ομίλου διαμορφώθηκε σε ζημιές ευρώ 0,5 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 0,8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2009.
euro2day.gr

::olive oil news:: Ελαφρά πτώση στις τιμές του ελαιολάδου



Μικρή τάση υποχώρησης παρουσίασαν οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, το διάστημα από 10 έως 16 Μαΐου. Το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό, με τις τιμές να πέφτουν σε Ισπανία και Ιταλία.

Η υποχώρηση της μέσης τιμής στην Ισπανία φτάνει το (3%), ενώ στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια της Ρώμης, οι τιμές έπεσαν κατά το 11 %, αφού οι παραγωγοί έχουν σχεδόν μηδενίσει την προσφορά.

Παρ' όλη την αντίσταση στην προσφορά των παραγωγών η ελαφρά κάμψη των τιμών στην Ισπανία και Ελλάδα, αποτυπώνεται ως εξής, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ιστοσελίδας: http://www.elies-ladikalamatiano.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Τιμές του εξτραπαρθένου ελαιολάδου €/κιλό(*)

Πόλη

Α

Β

Γ

Δ

Malaga(ESP)

2,12

2,12

0,0%

22,5,%

Granata(ESP)

2,06

2,06

0,0%

21,2%

Jean

1,97

2,01

0,,0%

13,3%

Toledo

2,08

2,12

-1,9%

23,1%

Bari(IT)

2,68

2,68

0,0%

17,7%

Foggia(IT)

2,61

2,62

0,0%

15,5%

Catanzaro(IT)

2,38

2,35

0,0%

21,8%

Palermo(IT)

3,05

3,05

1,1%

-1,6%

Firenze(ΠΓΕ)(IT)

5,25

5,25

0,0%

-1,6%

Perugia(IT)

----

-----

-----%

--

Pescara(IT)

-----

----

----%

--

Rieti(IT)

4,0

4,5

0,0%

-11,1

Κρήτη(GR)

2,21

2,25

-0,4%

22,4%

Σπάρτη(GR)

2,31

2,32

-0,4%

21,6%

Καλαμάτα(GR)

2,23

2,24

-0,4%

21,9%

(*) Τιμές στην αποθήκη του παραγωγού χωρίς ΦΠΑ

A=19η εβδ.2010 (10-16 Μάη)

B=18η εβδ. 2010

Γ= % μεταβολή των τιμών της 19ης εβδ.επί της προηγούμενης

Δ=% μεταβολή τιμών επί της ίδιας εβδομάδας του 2009

::cherry news:: Ολοκληρωτική καταστροφή για τις πρώιμες κερασιές

ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΚΕΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΓΙΑΣ
ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Γουργιώτη
«Τι έχεις Γιάννη; Ό,τι είχα πάντα!». Γάντι ταιριάζει η λαϊκή ρήση στην περίπτωση των Αγιωτών κερασοπαραγωγών που βλέπουν για άλλη μια φορά την πλούσια παραγωγή τους να καταστρέφεται και να πηγαίνουν χαμένα τόσο ο μόχθος, όσο και τα έξοδα μιας ολόκληρης χρονιάς.
Μετά το καίριο πλήγμα της πρωτοφανούς σε έκταση ανεμοθύελλας της 15ης και 16ης Μαϊου, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ήρθε και αυτό του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, όπου η εναλλαγή ηλιοφάνειας και έντονων καταιγίδων έδωσε τη χαριστική βολή στο δεύτερο, μετά το μήλο, βασικό προϊόν της περιοχής.
Η συγκομιδή δεν πρόλαβε καν ν’ αρχίσει και η καταστροφή στις πρώιμες ποικιλίες αγγίζει το 100%, με τους αγρότες να έχουν στραμμένα, για ακόμη μια φορά, τα βλέμματά τους προς τους γεωπόνους – εκτιμητές του ΕΛΓΑ.
Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Αγιάς, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, αποτελούμενο από τους κ. Γ. Παντελιάδη, Β. Φασούλα και Κ. Τσιάμπα, επισκέφθηκε χθες το πρωί κτήματα της Αγιάς για να διαπιστωθεί από κοντά το μέγεθος της ζημιάς. Μαζί τους – όπως πάντα κοντά στα προβλήματα των Αγιωτών παραγωγών – τόσο ο αντινομάρχης κ. Κωνσταντίνος Σπανούλης, όσο και η Τμηματάρχης Φυτοπροστασίας κ. Αλεξάνδρα Πέκα. Παρόντες στην επίσκεψη και ο δήμαρχος Αγιάς κ. Βασίλειος Κουτσαντάς, ο αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Ζέικος, ο γεωπόνος της Αγροτικής Διεύθυνσης Αγιάς και πρώην δήμαρχος της κωμόπολης κ. Αντώνιος Μαυρογιάννης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς κ. Δημήτριος Βούλγαρης και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μεταξοχωρίου κ. Γεώργιος Ζέρβας.
Ο κ. Κουτσαντάς προέτρεψε τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε ν’ αρχίσουν άμεσα οι εκτιμήσεις, ζήτησε αυτές να είναι σωστές ώστε να μην αδικηθεί κανένας κερασοπαραγωγός και, φυσικά, να δοθούν γενναίες αποζημιώσεις για να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα όλων όσων η παραγωγή καταστράφηκε.
Οι δηλώσεις των παραγωγών έχουν ήδη ξεκινήσει, υποβάλλονται στο Κ.Ε.Π. του Δήμου Αγιάς και θα συνεχιστούν ως τις 4 Ιουνίου.

eleftheria.gr

::wine news:: ΔΙΕΘΝΕΙΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΝΟΥΣ ΤΟΥ «ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ» & «ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΝΕΜΕΙΟΝ»

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCYaAoyQrnQ5So3enG0iOO1FXZgopej9Hx3UxWc8tkUOdNuj54Bo2MGc541hGU5127OOOfIJKLv3KJjYhScHaSBck-9XGHES7aRltM_ay53A0ibaP0wwMTQjVWLyl8R2ATZs2NAJRlW1c/s240/logo+vasilliou_2010+S.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgYJAdt-h-j5wwCYq21nXwiaSiJVZCdpXe72FQprxqqb7ynwy63pk-M580ziamhJVan7fp0AXusyKHwwO8YMC8CNDuIBSgTWeU_3sYZ_oeTf1WBLyrtiAnkYfHqv-z1lotFnNSQz2AixxY/s240/logo+nemeion_2010+S.jpg

Υψηλές διακρίσεις σε διεθνείς και Ελληνικούς διαγωνισμούς απέσπασαν για ακόμα μία χρονιά εκλεκτοί οίνοι του «Κτήματος Βασιλείου» (www.vassilioudomaine.gr) και του «Κτήματος Νέμειον» (www.nemeionestate.gr).

Ειδικότερα ο ΗΓΕΜΩΝ 2005 του «Κτήματος Νέμειον», τιμήθηκε με δύο Χρυσά και δύο Ασημένια Μετάλια:

· Challenge International du Vin 2010 – Χρυσό Μετάλιο

· Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου της Θεσσαλονίκης 2010 – Χρυσό Μετάλιο

· International Wine Challenge 2010 – Ασημένιο Μετάλιο

· Concours Mondial du Bruxelles 2010 – Ασημένιο Μετάλιο

Με Ασημένιο Μετάλιο στον Challenge International du Vin 2010 τιμήθηκε και το FUME ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 2009 του «Κτήματος Βασιλείου».

Οι διακρίσεις αυτές, επισφραγίζουν την υψηλή ποιότητα των οίνων των δύο κτημάτων που είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης, λεπτομερώς σχεδιασμένης και επιμελημένης δουλειάς του Γιώργου Βασιλείου και της ομάδας των άμεσων συνεργατών του, με επί κεφαλής τον διεθνούς φήμης οινολόγο, Θανάση Φακορέλη.

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr