http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

H γαστρονομία είναι το σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης του Istion Club στη Χαλκιδική

http://www.istionclub.gr/images/logo.png

Το νέο 5* resort Ιstion Club του ομίλου PORTES HOTELS, είναι το σημείο απόλαυσης για τους λάτρεις της γεύσης, της δημιουργικής κουζίνας, του κρασιού. Ο executive chef του ξενοδοχείου Nίκος Στριλιγκάς ταξιδεύει τους επισκέπτες με εδέσματα από την ελληνική κουζίνα με μεσογειακές νότες.

Ο Nίκος Στριλιγκάς και η ομάδα του μαγειρεύουν με μεράκι και μας ταξιδεύουν στο ελληνικό καθημερινό τραπέζι σε περασμένες δεκαετίες. Ιδιαίτερες γεύσεις που απολαμβάνετε στο Istion Club είναι τυρόψωμο, ελιόψωμο, χειροποίητο παστέλι, φλωρεντίνες, μαρμελάδες από μικρούς συνεταιρισμούς, αρτοσκευάσματα από τον παραδοσιακό φούρνο του Αγ. Μάμα στα Μουδανιά. Πολλές από τις συνταγές είναι από την τοπική κουζίνα και άλλες με θαλασσινά, μύδια, γαρίδες αλλά και μεζέδες. Και στα 2 εστιατόρια του ξενοδοχείου, το κεντρικό και το a la carte, έχει επιλεγεί μια μεγάλη κάρτα κρασιών, από όλη την Ελλάδα και κυρίως από τη Βόρειο Ελλάδα. Ο Chef δημιουργεί πιάτα που αντιπροσωπεύουν τις γεύσεις όλης της χώρας και θέλει να μυήσει τον επισκέπτη του Istion Club, μέσα στο μικρό διάστημα των διακοπών του, στον ελληνικό τρόπο διατροφής και την κουλτούρα.

Το Istion Club υποδέχεται πελάτες από όλη την Ευρώπη και προσφέρει ημιδιατροφή αλλά και ολοκληρωμένο πακέτο γευμάτων και ποτών στα μπαρ. Με την ποικιλία και την ποιότητα του φαγητού, τις θεματικές βραδιές και τις εκλεπτυσμένες γεύσεις δέχεται εξαιρετικές κριτικές. Χρησιμοποιούνται ως βασικά υλικά, πολλά φρέσκα λαχανικά, ελληνικά προϊόντα, μπαχαρικά και μυρωδικά, σάλτσες από φρέσκια ντομάτα που κάνουν τη διαφορά και δίνουν καθαρές γεύσεις.

Εμπειρία μοναστηριακού δείπνου στο Istion Club

Σε πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο, ο Μοναχός Επιφάνειος Μυλοποταμινός από το Άγιο Όρος, μαγείρεψε παρουσία των προσκεκλημένων ένα εξαιρετικό μοναστηριακό δείπνο υπό το φως των κεριών και τους ήχους βυζαντινών ύμνων. Στο μενού ξεχώριζε η Αγιορείτικη ψαρόσουπα, η πράσινη σαλάτα με το καβουρντισμένο σουσάμι, ο φρέσκος μπακαλιάρος με κολοκυθάκια σε λευκή σάλτσα, ο Αγιορείτικος ροφός σε κόκκινη σάλτσα και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς. Τα διαφορετικά πιάτα του μοναστηριακού δείπνου που ετοίμασε ο Μοναχός Επιφάνειος, συνοδεύτηκαν με μια επιλογή από 4 εκλεκτά κρασιά ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ που παράγονται από τους αμπελώνες του Αγίου Όρους και εμφιαλώνονται από τους Μοναχούς.

Για όλη την καλοκαιρινή σεζόν, το Istion Club επιφυλάξει παρόμοιες εμπειρίες γεύσης και εκπλήξεις για τους φιλοξενούμενους τους.

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για τον όμιλο PORTES - ISTION CLUB & SPA, μπορείτε να επικοινωνήσετε: “my publics”, κα. Μαρία Παπάζογλου, e-mail: mp@mypublics.com, Ελευθ. Βενιζέλου 235, 175 63 Π. Φάληρο, τηλ.: 210 9356693, κιν.: 6974 727365

Άρωμα φύσης και γεύσης από την παράδοση στο HOTEL HELMOS KALAVRITA!

http://www.hotelhelmos.gr/img/logo90.jpg

Βελτιώσετε την πνευματική και σωματική σας υγεία. Στο HΟΤΕL HELMOS KALAVRITA σας περιποιούμαστε και σας καλομαθαίνουμε!

Ξυπνήστε από τα κελαιδίσματα των πουλιών και ανοίξτε το παράθυρό σας για να εισπνεύσετε το οξυγόνο και τη φρεσκάδα του βουνού. Απολαύστε ένα σπιτικό πρωινό φτιαγμένο με παραδοσιακά προϊόντα από την περιοχή. Το HOTEL HELMOS KALAVRITA, έχει επιλέξει τοπικούς παραγωγούς και προμηθεύεται καθημερινά εκλεκτά υλικά για την προετοιμασία του πρωινού και των γευμάτων που προσφέρει στους φιλοξενούμενους του. Δοκιμάστε στο πρωινό σας ψωμί από τον παραδοσιακό φούρνο των Καλαβρύτων και μέλι ελάτης από τον Χελμό. Συνεχίστε με ντόπιο γιαούρτι μαζί με φρέσκα φρούτα ή με ροδοζάχαρη, το φημισμένο γλυκό τριαντάφυλλο που φτιάχνεται με τον παλιό τρόπο στο Σπεπαστό Καλαβρύτων. Γευθείτε την νοστιμότατη φέτα Καλαβρύτων καθώς και άλλα Ελληνικά τυριά όπως μανούρι, γραβιέρα και κασέρι. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε λουκουμάδες με μέλι και κανέλλα.

Έτοιμοι για εξόρμηση στη φύση των Καλαβρύτων; Οι επιλογές είναι πολλές. Πεζοπορία στις γραμμές του τραίνου στον Βουραϊκό, ποδήλατο στους πρόποδες του Χελμού, βόλτα στο τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», επίσκεψη στις Μονές Αγίας Λαύρας και Μεγάλου Σπηλαίου, μαγικό ταξίδι με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο αλλά και δραστηριότητες όπως rafting, lake kayak, river trekking, jeep safari & τοξοβολία.

Το απόγευμα χαλαρώστε στο ξενοδοχείο και γλυκαθείτε με μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού από το Γυναικείο Συνεταιρισμό Αιγείρας αλλά και δροσερό γιαούρτι από το Σκεπαστό. Ζητήστε τάρτα νόνα, μηλόπιτα, brownies και άλλα γλυκά φτιαγμένα από τα χέρια της μαγείρισσας του εστιατορίου του HOTEL HELMOS KALAVRITA.

Το βράδυ δοκιμάστε εκλεκτό κρασί από τα οινοποιεία της αμπελουργικής ζώνης της Αιγειάλιας στο μπαρ Neve Blu που είναι διακοσμημένο με πίνακες του «Λογό».

Ζήστε το όνειρο από 56€ για δίκλινο δωμάτιο με πρωινό. Κρατήσεις στο www.hotelhelmos.gr, τηλ. 26920 29222.

::food marketing news:: H BBDO επικοινωνεί το Quaker

http://img.alibaba.com/photo/100619240/Quaker_White_Oats.jpg

Με μια νέα διαφημιστική καμπάνια επικοινωνεί η BBDO Athens το δημητριακό βρώμης Quaker.

Κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας είναι ο γνωστός κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος, ο οποίος εξηγεί τη διατροφική αξία του Quaker. Όπως επισημαίνει, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν με σαφή τρόπο ότι η βρώμη έχει σημαντικά ευεργετική επίδραση σε ένα μεγάλο εύρος των λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού, όπως καρδιαγγειακό, πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα, έλεγχο των επιπέδων σακχάρου και του σωματικού βάρους, επίτευξη ευεξίας και βελτίωση της φυσικής εικόνας, μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει.

Marketing Week Online( 31 Μαΐου 2010)
marketingweek.gr

::food news:: STOP σε ακατάλληλη σταφίδα.

Μπλόκο σε 60 τόνους σταφίδα έκαναν οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά οι οποίοι συνεχίζουν τους ελέγχους τους σε όλα τα σημεία εμπορίας και διακίνησης αγαθών προϊόντων.Το προϊόν που έφτασε στην χώρα μας αποθηκευμένο σε..... 3 κοντέινερς και εντός 4.800 χαρτοκιβωτίων, κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, καθώς διαπιστώθηκε ότι παρουσίαζε μεγάλη ποιοτική υποβάθμιση, εκροή υγρών, ξένα σώματα, συγκολλημένα προϊόντα σ’ ένα σώμα.

agroschannel.com

::food news:: Προτάσεις για ΠΟΠ πέστροφες και χυλοπίτες Μετσόβου

Τις διαδικασίες για την πιστοποίηση τοπικών προϊόντων του Νομού Ιωαννίνων, ξεκινά η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε., μετά την έγκριση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο της ανάθεσης υποβολής των φακέλων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι πρώτες προτάσεις που θα υποβληθούν, αφορούν την πατάτα Χρυσοβίτσας, την πέστροφα Ιωαννίνων, τις χυλοπίτες Μετσόβου ή Ιωαννίνων και το γιαούρτι Ιωαννίνων.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της Α.Ε., νομαρχιακός σύμβουλος κ. Ντέτσικας, η «ΗΠΕΙΡΟΣ» μέσα από το πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ» εκπόνησε δύο μελέτες με αντικείμενο τη μελέτη καταγραφής τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων του Νομού Ιωαννίνων και τη μελέτη προδιαγραφών πιστοποίησης τοπικών προϊόντων Νομού Ιωαννίνων.

Από τα 65 προϊόντα που ερευνήθηκαν, υπάρχει μια δεκάδα που σε πρώτη φάση μπορούν να προταθούν για προετοιμασία των φακέλων πιστοποίησης και την προώθησή τους για απόκτηση σήματος ποιότητας.

paseges.gr

::food industry news:: Nutriart: Αύξηση του περιθωρίου κέρδους το Q1

http://www.euro2day.gr/dm_pictures/nutriart200_62462_5S243N.jpg
Η Νutriart εμφανίζει βελτίωση στο περιθώριο κέρδους μετά από επενδύσεις σε νέα προϊόντα παρά την οικονομική ύφεση του κλάδου ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας επιβαρύνονται από την ακύρωση απόφασης σχετικά με την επένδυση του οικοδομικού συγκροτήματος <<Αλευρόμυλοι Αλλατίνη>> στη Θεσσαλονίκη.

Βελτίωση κατά 2,2 μονάδες κατέγραψε η Nutriart στο περιθώριο μικτού κέρδους για το Α' τρίμηνο 2010, έναντι του Α' τριμήνου του 2009, ενώ μείωσε τον τραπεζικό δανεισμό κατά 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ζημιές προ φόρων χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων διαμορφώνονται σε 20,9 εκατομμύρια ευρώ το Α' τρίμηνο, έναντι 0,6 εκατομμύρια ευρώ το ίδιο διάστημα του 2009, μία διαφορά που είναι κυρίως αποτέλεσμα πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για ακύρωση προηγούμενης απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με επένδυση της εταιρείας, του οικοδομικού συγκροτήματος <<Αλευρόμυλοι Αλλατίνη>> στη Θεσσαλονίκη.

Η αύξηση του περιθωρίου κέρδους, παρά την περιορισμένη ζήτηση σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα και την μείωση του κύκλου εργασιών από 22,8 εκατομμύρια ευρώ το Α' τρίμηνο του 2009 σε 20,3 εκατομμύρια το ίδιο διάστημα του 2010, είναι αποτέλεσμα των συνεχών επενδύσεων της εταιρείας σε νέα, καινοτομικά προϊόντα, επενδύσεις που συνεχίζονται μέσα στο 2010.

euro2day.gr

::food news:: Ημερίδα για την αστάθεια των τιμών στα αγροτικά προϊόντα την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο


Τις αιτίες και τον αντίκτυπο που έχει η αυξανόμενη αστάθεια των τιμών στα βασικά αγροτικά προϊόντα, καθώς και η αυξημένη έκθεση σε κίνδυνο των ευρωπαίων γεωργών, θα εξετάσει ένα σεμινάριο που διοργανώνουν τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες με θέμα «Αστάθεια των τιμών και εργαλεία διαχείρισης κινδύνων: δημιουργία ενός νέου πλαισίου για τις παγκοσμιοποιημένες αγορές». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, από 15.00 έως 18.30

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, οι εισηγητές θα συγκρίνουν τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου της ΕΕ και της Βόρειας Αμερικής και να εξετάσουν πιθανά συστήματα ασφάλισης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του σεμιναρίου έχει ως εξής:

Αστάθεια των τιμών και εργαλεία διαχείρισης κινδύνων:

δημιουργία ενός νέου πλαισίου για τις παγκοσμιοποιημένες αγορές

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010, από 15.00 έως 18.00

Βρυξέλλες

Αίθουσα: ASP 3E2 (Αίθουσα ακρόασης: ASP 1G2)

15.00-15.10 Χαιρετισμός από τον Paolo de Castro, Πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου

15.10-15.30 "Αστάθεια των τιμών των βασικών προϊόντων: αιτίες και επιπτώσεις στις γεωργικές αγορές της ΕΕ" (Bertrand Munier και Jacques Carles, MOMAGRI, Γαλλία)

15.30-15.50 "Η αύξηση της έκθεσης σε κινδύνους για τους ευρωπαίους γεωργούς: Σύγκριση των εργαλείων της ΕΕ και της Βόρειας Αμερικής (εξέταση της ΚΑΠ μετά το 2013)" (Arturo Semerari, Πρόεδρος του ISMEA, Ιταλία - Fabian Capitanio, Πανεπιστήμιο της Νάπολης)

15.50-16.10 "Το σύστημα γεωργικών ασφαλίσεων της Ισπανίας: Εθνικές εμπειρίες και συστάσεις (εξέταση της ΚΑΠ μετά το 2013)" (Fernando Burgaz, ENESA, Ισπανία)

16.10-17.45 Συζήτηση

17.45-18.00 Συμπεράσματα

paeges.gr

Νέο ρεκόρ Γκίνες διεκδικούν οι Σερραίοι, παρασκευάζοντας το μεγαλύτερο ρυζόγαλο στον κόσμο!


Το μεγαλύτερο ρυζόγαλο του κόσμου σκοπεύουν να παρασκευάσουν, την Κυριακή, οι Σερραίοι, ώστε να γράψουν για ακόμη μια φορά- τρίτη κατά σειρά- το όνομα της πόλης τους στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Το ρυζόγαλο θα παρασκευαστεί σε καζάνι, με διάμετρο 2,50μ. και ύψος 1μ., και το βάρος του τελικού προϊόντος θα ξεπεράσει τους τρεις τόνους, ώστε να καταρριφθεί το ισχύον ρεκόρ των δύο τόνων.

Η παρασκευή του μεγαλύτερου ρυζόγαλου στον κόσμο εντάσσεται στο πλαίσιο του τριήμερου, 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομίας, που διοργανώνει και φέτος το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σερρών.

Κατά την έναρξη του Φεστιβάλ, την ερχόμενη Παρασκευή 4 Ιουνίου, οι γυναίκες των πολιτιστικών συλλόγων του νομού θα διαγωνιστούν και θα αναδείξουν τοπικές παραδοσιακές συνταγές από το σερραϊκό ρύζι, με την κριτική συμμετοχή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Το Σάββατο, θα ακολουθήσει ημερίδα Γαστρονομικού και Πολιτιστικού Τουρισμού, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), όπου θα συμμετάσχουν συγγραφείς και ερευνητές της γαστρονομίας του πολιτισμού καθώς και αρχιμάγειροι, καθηγητές πανεπιστημίων, καλλιτέχνες, λαογράφοι, Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι.

Το 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 6 Ιουνίου, με την παρασκευή του ρυζόγαλου, στην κεντρική πλατεία της πόλης των Σερρών. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν, στη συνέχεια, την ευκαιρία να δοκιμάσουν το εκλεκτό έδεσμα.

Για την παρασκευή του ρυζόγαλου θα συνεργαστούν οι ζαχαροπλάστες και εστιάτορες του νομού Σερρών, καθώς και γνωστοί αρχιμάγειροι. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι 300 κιλά ρύζι, 2 τόνοι γάλα, 400 κιλά ζάχαρη, 1200 λίτρα νερό, 60-70 κιλά κορν φλάουρ και μπόλικη κανέλα.

Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας στις Σέρρες, που τείνει πλέον να γίνει θεσμός, έχει ως σκοπό την προβολή του νομού και των επιχειρήσεών, του μέσω της ιδιαίτερης τοπικής γαστρονομίας καθώς και την αύξηση της εξωστρέφειας και της επισκεψιμότητας στο νομό.

Μέχρι στιγμής, οι Σερραίοι κατάφεραν να παρασκευάσουν την μεγαλύτερη μπουγάτσα στον κόσμο, που έφτασε περίπου τα 20 μέτρα, με ακριβείς αναλογίες 19,97 εκατ. μήκος , 60 εκατ. πλάτος και 250 κιλά βάρος, ενώ πέρυσι κέρδισαν μία επιπλέον θέση στο βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες, αφού κατάφεραν, μέσα σε τέσσερις ώρες, να τηγανίσουν χιλιάδες μπιφτέκια από βουβαλίσιο κρέας, τελικού βάρους 312,5 κιλών.

paseges.gr

::food industry news::Τα οικονομικά μεγέθη της Κρι Κρι για το 2009

ImageΣε αλλαγή της λογιστικής μεθόδου με την οποία υπολογίζονται οι εκπτώσεις και οι παροχές στις πωλήσεις παγωτού στο εσωτερικό στους λογαριασμούς περιοδικής κατανομής των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων προχώρησε η Κρι-Κρι.

Εξαιτίας των λογιστικής αυτής αλλαγής, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η γαλακτοβιομηχανία, ο κύκλος εργασιών και τα μεγέθη της κερδοφορίας του πρώτου τριμήνου του 2010 εμφανίζονται μειωμένα κατά 689.582 ευρώ.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι η εν λόγω αλλαγή δεν επηρεάζει επ' ουδενί τα μεγέθη των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων, αλλά αφορά αποκλειστικά στην απεικόνιση των μεγεθών που παρουσιάζονται στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις.

Χωρίς την ανωτέρω αλλαγή λογιστικής εκτίμησης, ο κύκλος εργασιών της εταιρίας θα διαμορφωνόταν σε 9.236 χιλ. ευρώ έναντι 7.969 χιλ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2009 (μεταβολή +15,9%). Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας θα διαμορφωνόταν σε 875 χιλ.797 χιλ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2009 (μεταβολή +9,7%). ευρώ έναντι

Βάσει των οικονομικών καταστάσεων που δημοσιεύονται, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 8.834 χιλ. ευρώ έναντι 8.164 χιλ. ευρώ το 2009 ενώ τα μεγέθη της κερδοφορίας του ομίλου διαμορφώνονται ως εξής:

-Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 625 χιλ. ευρώ έναντι 1.372 χιλ. ευρώ το α' τρίμηνο 2009.

-Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 25 χιλ. ευρώ από 741 χιλ. ερώ το 2009

-Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, που αντιστοιχούν στους ιδιοκτήτες της μητρικής, ανήλθαν σε 180 χιλ. ευρώ έναντι 691 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου.

Σε εταιρικό επίπεδο, ο κύκλος εργασιών της Κρι-Κρι ανήλθε σε 8.547 χιλ. ευρώ έναντι 7.969 χιλ.185 χιλ. ευρώ από 798 χιλ. ευρώ το 2009. ευρώ το 2009. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων της εταιρίας διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται στο εσωτερικό της χώρας, έχει οδηγήσει σε πτωτική πορεία και τους κλάδους που δραστηριοποιείται η Κρι-Κρι. Για το λόγο αυτό, η διοίκηση της εταιρίας καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες προς δύο κατευθύνσεις. Από τη μία μεριά επιδιώκει ενίσχυση των μεριδίων της εταιρείας στην εγχώρια αγορά, αξιοποιώντας τη γεωγραφική επέκταση και το λανσάρισμα νέων προϊόντων.

Παράλληλα, επιδιώκει την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στις κοντινές αγορές του εξωτερικού, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά των πωλήσεων και μείωση της εξάρτησης από συγκεκριμένες αγορές. Στο α' τρίμηνο 2010, οι πωλήσεις του ομίλου στο εξωτερικό ανήλθαν σε 2.990 χιλ. ευρώ έναντι 1.184 χιλ. ευρώ στο α' τρίμηνο 2009.

www.agronews.gr

::cretan food news:: Οι επισκέπτες της Κρήτης μπορούν να στηρίξουν την παραγωγή.

"Να στραφεί η παραγωγή εσπεριδοειδών σχεδόν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών της Κρήτης, καθώς τα περιθώρια εξαγωγών είναι μειωμένα εξ αιτίας κυρίως του μεταφορικού κόστους".
Αυτό μεταξύ άλλων επισήμαναν εξαγωγείς εσπεριδοειδών στo πλαίσιo ημερίδας για τα προβλήματα του συγκεκριμένου τομέα που πραγματοποιήθηκε στον Σκινέ του Δήμου Μουσούρων. Σύμφωνα με τους εξαγωγείς θα...... πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση καλλιεργειών των πορτοκαλιών και να μπουν νέες ποικιλίες που να καλύπτουν τη ζήτηση όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Από μεριάς πάντως των παριστάμενων αγροτών εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση και επιφυλάξεις για τα όσα ανακοινώθηκαν καθώς σημειώθηκε πως οι παραγωγοί "γίνονται έρμαια των διαθέσεων των μεγάλων βιομηχανιών και των εξαγωγικών εταιρειών".
"Η Κρήτη δέχεται πολύ μεγάλο όγκο επισκεπτών από τον υπόλοιπο κόσμο και την ηπειρωτική Ελλάδα. Αρα οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών θα πρέπει να βλέπουν πώς θα ικανοποιήσουν αυτήν την πελατεία, τους καταναλωτές δηλαδή που επισκέπτονται το νησί", ανέφερε ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών. Ο κ. Πολυχρονάκης μίλησε για ανάγκη αναδιάρθρωσης ή εμπλουτισμού των εσπεριδοειδών και με άλλες ποικιλίες ώστε "να επεκτείνουν την παραγωγή από τον Οκτώβρη μέχρι και τον Αύγουστο, κυρίως επιτραπέζιων ποικιλιών. Οι καταναλωτές και στη διεθνή αγορά και στη χώρα μας προτιμούν και χυμούς, όχι συμπυκνωμένους, αλλά φυσικούς, νωπούς. Εχουμε τη δυνατότητα να το προσφέρουμε και έχετε εδώ μια βιομηχανία χυμών που μπορεί να μετατραπεί σε αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να επεκτείνουμε και να εμπλουτίσουμε ποικιλίες με μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης όπως τα late". Ο ίδιος υποστήριξε πως τα Κρητικά πορτοκάλια είναι δύσκολο να συναγωνιστούν άλλες περιοχές της χώρας ή του εξωτερικού στο θέμα των εξαγωγών. "Λόγω και της απόστασης, τα Κρητικά πορτοκάλια έχουν χάσει την ανταγωνιστικότητά τους και στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά λόγω κόστους. Λόγω και της διεθνούς κρίσης έχουμε μια προτίμηση των καταναλωτών πανευρωπαϊκά στο φτηνό και όχι στο ποιοτικό. Επομένως, να προσαρμόσουμε τον παραγωγό στο τι θέλει η αγορά και ο καταναλωτής".
Από τη μεριά του, ο καθηγητής κ. Γιάννης Κριτσωτάκης εξέφρασε μια σειρά από προβληματισμούς. "Έρχομαι 25 χρόνια στα Χανιά· τα ίδια πράγματα λέμε συνέχεια αλλά τίποτα δεν γίνεται. Προϊόν που δεν μπορεί να πουληθεί, στην ουσία δεν έχει παραχθεί ποτέ. Το μικρόβιο της επιδοτοφιλίας μας άγγιξε και εμάς. Δυστυχώς δεν έχουμε μάθει να αξιοποιούμε τον τουρισμό. Δεν έχουμε μάθει ότι αντί για κόκα κόλα θα πρεπε να προωθούμε τους χυμούς μας, στο αεροδρόμιο όταν έρχομαι βλέπω διαφημίσεις ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων αλλά πουθενά τοπικών προϊόντων, πήγα σε πέντε μαγαζιά και ζήτησα σαλάτα αβοκάντο δεν είχε κανείς. Γιατί να το πάρει ο τουρίστας λοιπόν το αβοκάντο που παράγετε αφού δεν το τρώτε ούτε εσείς. "(
Χανιώτικα Νέα).

agroschannel.com

::drink news:: Να προφυλαχθούν οι νέοι από τα ποτά


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υιοθέτησε, στις 20/5/2010, απόφαση που αποσκοπεί "στη μείωση της επιβλαβούς χρήσης των οινοπνευματωδών ποτών, ιδιαίτερα από τους νέους, η οποία ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους ετησίως.
Η απόφαση αυτή προβλέπει περιορισμό των διαφημίσεων και την άσκηση μιας μεγαλύτερης πίεσης στις τιμές που έχουν τα κρασιά, οι μπίρες και τα άλλα οινοπνευματώδη ποτά.
Το κείμενο αυτό, το οποίο εξασφάλισε μεγάλη υποστήριξη, υιοθετήθηκε από
τις 193 χώρες μέλη του ΠΟΥ στην ετήσια Συνεύλευσή του στη Γενεύη.
Οι συστάσεις του ΠΟΥ σχετικά με τα οινοπνευματώδη ποτά, οι οποίες καταρτίστηκαν έπειτα από συνομιλίες δύο ετών, δεν είναι δεσμευτικές, αλλά εξυπηρετούν ως ένας "οδηγός" για τα 193 κράτη μέλη του.
Αυτές αποσκοπούν "στην ενίσχυση των εθνικών προσπαθειών υπέρ της προστασίας των πληθυσμών που κινδυνεύουν, των νέων και των ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα της επιβλαβούς χρήσης" οινοπνευματωδών ποτών.
Τα κράτη μέλη του ΠΟΥ επέμεναν στις δραματικές κοινωνικο - οικονομικές συνέπειες αυτού του "ρεύματος" που το 2004 είχε σκοτώσει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, μεταξύ των οποίων 320.000 νέους ηλικίας 15 ως 29 ετών, εκφράζοντας ιδιαίτερες ανησυχίες για την αύξηση αυτής της τάσης.
Η στρατηγική που προτείνει η ΠΟΥ επιμένει κυρίως στον αντίκτυπο του μάρκετινγκ, στο ρόλο των τιμών των οινοπνευματωδών ποτών και στη πρόληψη της οδήγησης μετά την κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών.
"Η επιβλαβής χρήση οινοπνευματωδών ποτών έχει σοβαρό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και θεωρείται ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για τα προβλήματα υγείας παγκοσμίως" επισημαίνει ο ΠΟΥ στο σχετικό κείμενό του.
Εφη - ΑΝΑΤΟΛΗ
i-diadromi.blogspot.com

Ομαλά συνεχίζεται η παραγωγή ροδέλαιου στην Κοζάνη


Ομαλά συνεχίζεται η συγκομιδή και η απόσταξη των ρόδων (βιομηχανικά τριαντάφυλλα) στο Ν. Κοζάνης για την εφετινή χρονιά. Η εφετινή συγκομιδή αναμένεται να ξεπεράσει τους 4 tn τριαντάφυλλα και η παραγωγή του ροδέλαιου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1lt.

Η προσπάθεια για την ανάπτυξη της εν λόγω καλλιέργειας που ξεκίνησε στη χώρα μας το 2004 για πρώτη φορά συστηματικά στο Ν. Κοζάνης με στόχο την παραγωγή ροδέλαιου, με πρωτοβουλία του βουλευτή Γιώργου Κασαπίδη, ήδη έχει καρποφορήσει.

Για την καλύτερη οργάνωση της νέας αυτής καλλιέργειας οι παραγωγοί του Νομού που συμμετέχουν έχουν ιδρύσει αγροτικό συνεταιρισμό αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με έδρα τη Νεάπολη Βοίου του Ν. Κοζάνης.

Τα μέλη του συνεταιρισμού απαριθμούν περί τα 80 στρέμματα φυτειών ενώ φέτος εκτός από ροδέλαιο προγραμματίζεται και η παραγωγή ροδόνερου και ροδοζάχαρης (γλυκό τριαντάφυλλο).

Ο συνεταιρισμός από πέρυσι έχει στη διάθεσή του έναν υπερσύγχρονο αποστακτήρα βουλγαρικής τεχνολογίας ενώ φέτος έγινε και μεταφορά τεχνογνωσίας της απόσταξης, από κορυφαίο Βούλγαρο επιστήμονα στην απόσταξη των ρόδων, σε νέα παιδιά του συνεταιρισμού που είναι υπεύθυνα για την απόσταξη.

Το ροδέλαιο ήδη άρχισε να διατίθεται στην αγορά (σε βιομηχανίες αρωμάτων και καλλυντικών) ενώ στόχοι του συνεταιρισμού είναι η κάλυψη της εγχώριας αγοράς με ελληνικό ροδέλαιο.

Για το σκοπό αυτό ήδη έχει ανατεθεί σε μεταπτυχιακή φοιτήτρια από το Ν. Κοζάνης ως μεταπτυχιακή εργασία, η οικονομικότητα της ροδοκαλλιέργειας και η εμπορία των προϊόντων ροδόνερου και ροδέλαιου στην εγχώρια αγορά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ποιότητα του παραγόμενου ροδέλαιου Κοζάνης, σύμφωνα με τις αναλύσεις των τριών τελευταίων ετών από τη φαρμακευτική σχολή Αθηνών και τον καθηγητή κ. Σκαλτσούνη, το κατατάσσει στην πρώτη θέση παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη (γεωπόνος) το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται τόσο στις ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές και στα επιλεγμένα κτήματα του Ν. Κοζάνης όπου καλλιεργούνται τα τριαντάφυλλα, αλλά και στη σχολαστικότητα και πειθαρχία που τηρείται σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας του ροδέλαιου από τους ίδιους τους παραγωγούς και τους αποστάκτες.

Προς ενίσχυση της ποιοτικής παραγωγής ο συνεταιρισμός συνεχίζει τη συνεργασία του με τη φαρμακευτική σχολή Αθηνών και ενθαρρύνει τη διενέργεια επιστημονικών εργασιών με νέους επιστήμονες από το Νομό ή όλη τη χώρα πάνω σε θέματα της ροδοκαλλιέργειας και παραγωγής διαφόρων προϊόντων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους επισκέπτες να δουν από κοντά τη μοναδική αυτή καλλιέργεια σε επίπεδο χώρας, τόσο στους αγρούς του Ν. Κοζάνης όσο και στο χώρο απόσταξης που γίνεται στην Κοζάνη σε παλιό οινοποιείο στην Παναγία Κοζάνης

paseges.gr

::beer news:: Open Beer & Beer Festival αυτή την Τετάρτη

http://profile.ak.fbcdn.net/object3/1627/16/n37337907623_4674.jpg
Το μήλο της Έριδας έριξε το Open Beer για το οποίο κονταρομάχησαν μέχρι τελευταία στιγμή οι δύο μπυραρίες και τελικά επικράτησε οριακά η Deutsche Ecke (Ζωγράφου), η οποία θα προσφέρει το πρώτο ποτήρι βαρελίσιας μπύρας δωρεάν, συνοδεία δυνατής rock μουσικής.

http://www.facebook.com/event.php?eid=129616593716213

Η Horse House (Ψυρρή) δεν άφησε τη μέρα αναξιοποίητη όμως και μετέτρεψε το event σε Beer Festival, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε αυθεντικές Τσεχικές μπύρες.

http://www.facebook.com/event.php?eid=129930470354320

Ό,τι και να επιλέξετε θα περάσετε καλά! Εμείς θα μοιραστούμε και στα δύο, κι αν είστε τυχεροί, θα δείτε τη φωτογραφία σας στο www.beer.gr.

Τα λέμε εκεί!

::cretan food news:: “Κλειδί” η πιστοποίηση των κρητικών προϊόντων για την κατάκτηση των αγορών


«Το θέμα της κρητικής διατροφής είναι ένα κεφάλαιο για τον τόπο μας, που δυστυχώς δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε, ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Το μεγάλο στοίχημα για όλους μας πρέπει να είναι επομένως τα κρητικά προϊόντα να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά και για να συμβεί αυτό χρειάζεται γρήγορη προσαρμογή στις ποιοτικές απαιτήσεις που ζητούν σήμερα οι διεθνείς αγορές. Με απλά λόγια χρειαζόμαστε πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα που θα έχουν το δικό τους ξεχωριστό όνομα (brand name) στη διεθνή αγορά».

Τα παραπάνω επισήμανε ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Σκουλάκης κατά τη διάρκεια του 1ου Συνέδριου για την «Κρητική διατροφή & Υγεία» το οποίο διοργανώθηκε στα Χανιά το περασμένο Σαββατοκύριακο υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και των Ιατρικών Συλλόγων Χανίων και Ρεθύμνης.

Ο κ. Σκουλάκης στη τοποθέτηση του αναφέρθηκε στα ευεργετικά οφέλη της κρητικής διατροφής στην υγεία αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία χρόνια ο προβληματισμός για την ποιότητα της τροφής την οποία καταναλώνουμε αυξάνεται διαρκώς. Σ' αυτό το περιβάλλον, ό τόπος μας, η Κρήτη, έχει να προβάλλει ένα λαμπρό, ίσως και μοναδικό παράδειγμα: τη Κρητική Διατροφή, η οποία αντλεί τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων και η οποία έχει αναγνωριστεί από την αρχαιότητα ως η ιδανική για τη διατήρηση της υγείας και της μακροζωίας. Πληθώρα άλλωστε ιατρικών μελετών αποδεικνύουν ότι οι Κρήτες είναι κατά κανόνα υγιείς με το μικρότερο ποσοστό καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνων. Το ελαιόλαδο, το κρασί, το παξιμάδι, τα τυριά, το μέλι, τα βότανα και τα κηπευτικά της Κρήτης αποτελούν ορισμένα μόνο - από τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που συνθέτουν τη βάση της Κρητικής Διατροφής». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε ωστόσο να αναγνωρίσει την συνεισφορά της παραδοσιακής κρητικής διατροφής, όχι μονάχα στην υγεία αλλά και, στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας της Κρήτης και γενικότερα της χώρας.

«Να χτυπηθούν οι παράνομες "ελληνοποιήσεις" αγροτικών προϊόντων»

Τέλος ο κ. Σκουλάκης έκανε εκτενή αναφορά στο φαινόμενο των παράνομων «ελληνοποιήσεων» εισαγόμενων και συχνά υποβαθμισμένων αγροτικών προϊόντων, χαρακτηρίζοντας το ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής καλώντας ταυτόχρονα τον παριστάμενο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Καρχιμάκη «να μπει μπροστά στον αγώνα για τη ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου με εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και αυστηρότατα πρόστιμα σε όσους δρουν ανεξέλεγκτα και κερδοσκοπούν εις βάρος των αγροτών» προσθέτοντας πως «και ο ίδιος θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, αυτή τη πρωτοβουλία». Άμεση ήταν η απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού ο οποίος ξεκαθάρισε πως «για τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όσο και για τον ίδιο, η αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων» αποτελεί πρώτο μέλημα» στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όσους παρανομούν πως «δεν πρόκειται να υπάρξει ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα και πρακτικές που απομυζούν το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών».

paseges.gr

::wine news:: Σήμερα τα ΕαρΟινά - γευσιγνωσία για επαγγελματίες του οινικού χώρου

Τα μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος προσκαλούν τους επαγγελματίες του οινικού χώρου, στην εκδήλωση γνωριμίας με κρασιά και αποστάγματα του βορειοελλαδικού αμπελώνα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Δευτέρα 31 Μαΐου 2010, από τις 18:30 έως

τις 22:30.

Παράλληλες Εκδηλώσεις

17:30-18:30
Σεμινάριο οίνου για επαγγελματίες

Το κρασί από το αμπέλι στο τραπέζι, βασική εκπαίδευση
Εισηγητές οι οινολόγοι-οινοπαραγωγοί μέλη της ΕΝΟΑΒΕ: Στέλιος Κεχρής, Θωμάς Λίγας, Ελένη Κεχρή και Ευρυπίδης Κατσαρός
Απαιτείται δήλωση συμμετοχής στην ΕΝΟΑΒΕ στο τηλ.: 2310 281617 και στο email: info@wineroads.gr

18:45-19:15
Παρουσίαση της μελέτης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.)
Η γαστρονομία στο marketing του Ελληνικού Τουρισμού
Εισηγήτρια: Αγγελική Καραγκούνη, Project Manager Σ.Ε.Τ.Ε.

19:15-19:30
Στρατηγικό σχέδιο για το branding & marketing του `Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού`
Εισηγητής: Dr. Ιωάννης Βογιατζής, Πρόεδρος ΕΝΟΑΒΕ.

Είσοδος δωρεάν.

krasiagr.blogspot.com

::food news:: Γιορτή ψωμιού στο Μύλο Ματσόπουλου

Άνοιξε τις πύλες του στο Μύλο Ματσόπουλου το πενθήμερο εκδηλώσεων του Σωματείου Αρτοποιών νομού Τρικάλων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης και τους σχολικούς συμβούλους.

Γιορτή ψωμιού στο Μύλο Ματσόπουλου
Οι εκδηλώσεις με θέμα «εν αρχή …ην ο άρτος» θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη και σκοπός της διοργάνωσης είναι, η προβολή του πιο βασικού προϊόντος διατροφής, του ψωμιού. Επισημαίνεται επίσης η σημασία της μεσογειακής διατροφής, ενώ στο χώρο της εκδήλωσης υπάρχουν φούρνοι που παρασκευάζουν ψωμί και αρτοσκευάσματα που προσφέρουν στους επισκέπτες, έκθεση διαφόρων παραδοσιακών εργαλείων παρασκευής ψωμιού, καλλιτεχνικές δημιουργίες από ψωμί και έντυπο υλικό. Επίσης, υπάρχουν πάγκοι όπου οι μαθητές έρχονται σε επαφή με το ζυμάρι και οι δημιουργίες τους ψήνονται.
Στο νομό Τρικάλων δραστηριοποιούνται 115 αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στον κλάδο του ψωμιού.
e-enimerosi.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr